Skip to main content

Zonneparken kunnen een broedplaats zijn voor biodiversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Naturalis Biodiversity Center. 
Wie vanaf de snelweg een zonnepark ziet, denkt niet meteen aan bloemen en bijen. Toch kunnen er opvallend veel insecten tussen de panelen leven.
“Eerst dacht ik dat het niet zou werken omdat zo’n zonnepark erg donker is, maar eigenlijk is er best veel zon en halfschaduw. Ook bleek er genoeg ruimte tussen en onder de panelen”, vertelt Koos Biesmeijer, ecoloog en wetenschappelijk directeur van Naturalis die 30.000 euro investeerde in een onderzoek naar de link tussen zonnepanelen en biodiversiteit.

Bedreigde diersoorten

In het grootste zonnepark van Nederland, goed voor 76.000 zonnepanelen, zijn er sinds de oplevering in 2018 tussen de panelen verschillende plantensoorten bijgekomen, elf soorten zweefvliegen en veertig soorten bijen, waaronder drie bedreigde bijensoorten.
“Hoe sterk de natuur in zonneparken kan floreren, hangt van tal van factoren af”, weet Friso van der Zee van de Universiteit van Wageningen. “Hoeveel licht valt er op de bodem? Zijn er spleetjes tussen de panelen aangelegd zodat de neerslag ook onder de panelen komt? Staan schapen continu te grazen tussen de panelen waardoor er green bloemen kunnen groeien? Of mogen ze even kort grazen waarna bloemen en dus ook insecten weer ruimte krijgen?

‘Booming business’

Van der Zee ziet dat zonneparken aanleggen ‘booming business’ is geworden. Uit onderzoek van Unversiteit Wageningen blijkt dat één hectare zonnepark (in Nederland) per jaar 4.000 tot 8.000 euro per jaar opbrengt. Bijgevolg zijn zonnepanelen een aanlokkelijk perspectief voor boeren die willen stoppen of afbouwen met veehouderij of akkerbouw.
Toch is er vanuit bepaalde kringen ook kritiek. Zo klagen omwonenden regelmatig over het nieuwe uitzicht. Ecoloog Biesmeijer ziet zelf liever ook zonnepanelen op de daken: ‘Maar een energietransitie gaat ruimte innemen, en een zonnepark kan dat bieden. Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe aantrekkelijk een intensief landbouwgebied is – het aangezicht van een zonnepark is denk ik een kwestie van wennen.”
Bron: Volkskrant.nl, 15 oktober 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply