Zonnepanelen

Zonne-energie breekt alle records in groei- en ontwikkelingslanden

In groeilanden worden in een nooit gezien tempo nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. China is de absolute koploper, met in 2016 alleen al 27 gigawatt aan nieuwe capaciteit.

Zonnepanelen

Volgens het gespecialiseerde agentschap Bloomberg New Energy Finance, werd in 2016 in 71 groei- en ontwikkelingslanden voor 34 gigawatt aan nieuwe zonnecapaciteit geïnstalleerd. Dat is 54% meer dan het jaar ervoor en zelfs een verdrievoudiging in drie jaar tijd. Ter illustratie: in 2011 bedroeg de groei amper 3 gigawatt.

De extra capaciteit die in 2016 wereldwijd werd toegevoegd is voldoende om maar liefst 45 miljoen gezinnnen in een land als bijvoorbeeld India te voorzien van stroom.

China is verantwoordelijk voor het grootste aandeel in de groei, met 27 gigawatt nieuwe zonnecapaciteit. Op ruime afstand volgt India met 4,2 GW. Landen als Brazilië, Chili, Jordanië, Mexico en Pakistan zagen hun geïnstalleerd capaciteit vorig jaar meer dan verdubbelen.

GSM-masten

Opvallend is dat zonnepanelen op steeds diversere manieren worden gebruikt: onder meer in kleine, lokale stroomnetten, op waterpompen en gsm-masten en op pay-per-use systemen. Kleine startups spelen een grote rol in de verspreiding ervan.

In Afrika gebruikten vorig jaar 1,5 miljoen gezinnen zonnepanelen die ze konden aankopen via microfinanciering – bijna een verdrievoudiging tegenover 2015.

‘De enorme daling in de prijs die we de voorbije jaren vaststelden, blijft nazinderen in de ontwikkelings- en groeilanden’, zegt Ethan Zindler van Bloomberg New Energy Finance. ‘Het creëert kansen, van miljoenenprojecten om het stroomnet te voeden tot kleinschalige installaties waarmee boeren hun gewassen kunnen irrigeren of toegang krijgen tot het internet.’

Bron: MO, Mondiaal Nieuws

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *