Hoogspanning

Zeven op tien Belgen wil inspanning doen om afschakeling te voorkomen

Ruim zeven op de tien Belgen zijn bereid om bij een dreigend stroomtekort een gezamenlijke inspanning te leveren teneinde een eventuele afschakeling te vermijden. Dat blijkt uit een peiling van energieleverancier Lampiris.

Hoogspanning

Volgens het onderzoek, dat tussen 2 en 5 oktober bij 1.080 personen werd afgenomen door Ipsos, weet intussen 71 procent van de respondenten wat het afschakelplan precies inhoudt en ging 42 procent al na of de eigen woning zich in de afschakelzone bevindt. Bijna de helft (49 procent) acht het mogelijk dat het plan deze winter wordt geactiveerd.

Tegelijk blijkt dat een meerderheid van de mensen de mogelijke gevolgen van een eventuele afschakeling onderschat. Die gaat immers verder dan alleen de werking van hun elektrische toestellen, zegt Lampiris, dat aspecten opsomt als verwarming, sanitair, gsm, internet, Bancontact, openbaar vervoer en verkeerslichten.

Het is volgens 80 procent van de ondervraagde gebruikers in de eerste plaats aan de overheid om de nodige maatregelen te nemen voor het vermijden van een afschakeling. Ook de netbeheerder (63 procent) en de energieleveranciers (58 procent) dragen een grote verantwoordelijkheid, vinden ze. Niettemin is 72 procent van de Belgen bereid zelf ook een inspanning te leveren wanneer ze daarvoor rechtstreeks zouden worden gecontacteerd.

Bron: Metrotime 10 oktober 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *