Skip to main content

Zonnepanelen in de ruimte zouden 6 tot 8 keer meer energie opwekken dan op aarde aangezien daar geen wolken de zonnestralen tegenhouden. Om dit te kunnen realiseren, moet er een manier bedacht worden op om de opgewekte energie naar de aarde te stralen.
De Xidan universiteit van Xi’an (China) zag hierin een grote opportuniteit. In 2018 startte de universiteit met het bouwen van een 75 meter hoge toren. Het doel van deze toren is het nabootsen van het proces dat zonne-energie zou kunnen opwekken in de ruimte. Het is een baanbrekend project aangezien dit het eerste systeem is dat het volledige proces van space solar energy bevat (panelen op de zon gericht houden, het focussen van het licht, het omzetten in elektriciteit, het versturen via het microgolven en het opvangen daarvan met een special antenne).

Een werk van generaties

De Chinese universiteit slaagde er reeds in om opgewekte energie over te zetten over een afstand van 55 meter. Hoewel dit veelbelovend is, is er nog een lange weg te gaan. De zonne-installatie zou immers op 36 000 kilometer van de aarde moeten hangen om efficiënt te werken en een geostationaire baan rond de aarde te houden. Daarnaast moet de antenne om al die energie over zo een grote afstand op te vangen een doorsnede hebben van enkele kilometers. Energie opwekken vanuit de ruimte via een zonne-installatie zal dus nog niet voor meteen zijn.  Voorlopig zullen we het nog met zonnepanelen op de aarde moeten doen.
Bron: Change Inc., 20 juni 2022

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply