Skip to main content

Op momenten dat de productie van uw zonnepanelen groter is dan het verbruik en eventuele opslag, worden de overschotten in het elektriciteitsnet geïnjecteerd.  Voor welke vergoeding komt u in aanmerking voor de geïnjecteerde stroom?
Deze vergoeding hangt af van het systeem waaronder de zonnepaneleninstallatie valt, weet sectorfederatie PV Vlaanderen – Techlink.

1) Terugdraaiende teller

Bij dit systeem betaalt men niets voor de elektriciteit die men ogenblikkelijk verbruikt. Daarnaast bespaart men een bedrag voor elke kWh die men injecteert en op een later moment (binnen hetzelfde jaar) verbruikt: ofwel de volledige elektriciteitsprijs (waarbij men prosumententarief betaalt) ofwel een gedeelte (waarbij men geen prosumententarief betaalt). Klik hier voor meer informatie.
Als er op jaarbasis meer geproduceerd wordt dan verbruikt, is er geen vergoeding voor de kWh die geïnjecteerd worden, maar niet op een later moment binnen dat jaar verbruikt worden.

2) Geen terugdraaiende teller

Wie niet over een terugdraaiende teller beschikt, kan een terugleververgoeding ontvangen. Hiervoor dient men een contract af te sluiten met een elektriciteitsleverancier (en dit moet niet dezelfde leverancier zijn bij wie u uw elektriciteit afneemt). De hoogte van de terugleververgoeding zal afhangen van de prijzen die geboden worden door energieleveranciers. De Vlaamse Regering berekende de installatiepremie uitgaande van een veronderstelde vergoeding van 3 eurocent per kWh.
Bron: PV Vlaanderen – Techlink Nieuwsflits 2020/19

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply