Skip to main content

Op 1 januari 2019 gaat de uitrol van de digitale meters voor energieverbruik van start in Vlaanderen. Welke impact heeft de invoering van deze meters op uw energiefactuur?
Slimme meter
Volgens een berekening van de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) zal een gemiddeld gezin in Vlaandereen na de introductie van de digitale meter jaarlijks ongeveer 16,39€ meer betalen voor elektriciteit en 11,59€ meer voor aardgas en dit gedurende 20 jaar. Volgens VREG is er echter sprake van een overschatting van de kostprijs. Vlaams Energieminister Tommelein vroeg de VREG alvast een nieuwe kosten-baten analyse uit te werken.

Kostprijs installatie

Naast de verrekening in de nettarieven is er ook nog de installatiekost van de slimme meter.
Bij een nieuwbouw of grondige renovatie dient men enkel, zoals ook vandaag het geval is, de standaardopstelling en de indienststelling te betalen.
Bij zonnepaneleneigenaars (nieuwe en reeds bestaande prosumenten) betaalt de distributienetbeheerder de digitale elektriciteitsmeter.
Wie niet renoveert of bouwt, maar toch zelf een digitale meter aanvraagt, zal zelf voor de plaatsing en indienststelling betalen.
Herstellingen of vervangingen van defecte meters blijft op kosten van de netbeheerder gebeuren.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

  • L. Wouters schreef:

    Voor prosumenten zal de moment van plaatsing van belang zijn. Dan wordt een “tussenmeterstand” genomen, en gefactureerd. Doet men dat eind van de zomer gaat je meter ver terug gedraaid zijn, en zal Infrax je bedanken voor de gratis geïnjecteerde energie. Vervangt men je meter op het einde van de winter, ga je een extra verbruik hebben; waarvoor je via het tussenfactuur mag betalen. Ook al heb je op jaarbasis een quasi “0”-verbruik.
    Ik maak me ook zorgen over dit soort sub-optimalisaties van de distributienetbeheerders en de energieleveranciers in de toekomst. Zij kunnen nu gerust op automatische wijze je meterstand uitlezen, op een moment dat hen het voordeligst uitkomt (hoogste en laagste meterstand van een jaarlijkse cyclus), en zo hun opbrengsten maximaliseren.
    Om in de gaten te houden.

  • ANDRE schreef:

    dat is dus weer maar eens 27,98 per jaar voor iets wat we totaal niet gevraagd hebben,bedankt tommelein en co.
    moest een privefirma zoiets opdringen ze daagden hun voor gerecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • marc vanderwegen schreef:

    Digitale meter ? mijn buur heeft geen pv installatie en betaald omgerekend all in 24 cent per kw ; ik heb pv installatie en heb overschot ; ik betaal omgerekend 43 cent per kw die ik zelf heb geproduceerd , en krijg nul voor mijn overschot ; en nu !!! digitaal krijg ik voor mijn produktie van 12000 kwh 6 cent of 720.00 euro en betaal ik voor mijn verbruik van 8000 kwh 1840.00 euro ? waar bega ik een fout ? of zal het zo zijn !!!

Leave a Reply