Verhuis zonnepanelen

Wat zijn de regels bij een vervanging en/of uitbreiding zonnepanelen?

Na verloop van tijd is het niet uitgesloten dat een aantal panelen van een zonnepaneleninstallatie vervangen dienen te worden. Ook kan u overgaan tot een uitbreiding van uw installatie. In beide gevallen heeft u een aantal verplichtingen.

Verhuis zonnepanelen

Defecte zonnepanelen mogen één op één vervangen worden, op voorwaarde dat het totale vermogen van de panelen niet toeneemt door de vervanging. De minimumsteun en de periode van steun blijven ongewijzigd. U dient de wijziging wel te melden via het online platform van uw netbeheerder.

Uitbreiding

Indien het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie toeneemt, dient de opbrengst van het bijgekomen vermogen apart gemeten te worden. In dit geval spreekt men van een uitbreiding. De bijkomende panelen komen niet in aanmerking voor minimumsteun. Ook een uitbreiding van uw zonnepaneleninstallatie dient u te melden via het online platform van uw netbeheerder.

Uitbreiding met recht op groenestroomcertificaten

Indien u zonnepanelen bijplaatst dienen deze volledig gescheiden te zijn van de bestaande installatie(s). Verder heeft u een nieuwe meter nodig die de extra productie apart registreert. Tenslotte dient u ook steeds één of meerdere nieuwe omvormers te plaatsen. Laat zeker ook een nieuwe AREI-keuring uitvoeren en bezorg het verslag aan uw netbeheerder.

Uitbreiding zonder recht op groenestroomcertificaten

Hier is er geen verplichting om voor het bijkomend vermogen één of meerdere aparte omvormer(s) te plaatsten. Voor de uitbreiding dient er een nieuwe AREI-keuring te worden uitgevoerd. Het verslag dient u aan uw netbeheerder te bezorgen.

Overmacht

Indien u zonnepanelen dient te vervangen door brand- en/of stormschade is het vaak moeilijk om nog panelen van exact hetzelfde vermogen te vinden. Door technologische vooruitgang neemt het vermogen per paneel immers snel toe. Daarom mag bij vervanging in geval van overmacht het totale piekververmogen van de panelen met maximaal 10% toenemen. Er mogen geen panelen bijgeplaatst worden. Enkel de beschadigde panelen mogen vervangen worden. Ook dient men bewijs te kunnen leveren van de overmacht. Dit kan door het verslag van de branddeskundige, foto’s,…

Uiteraard dient u de vervanging aan uw netbeheerder te melden zodat deze het piekvermogen in zijn database kan aanpassen.

Bron: Infrax.be

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (6)

 • Bart Reply

  Beste,

  ik heb een bestaande installatie van 5,1 op een omvormer van 5. Ik zou deze installatie graag uitbreiden met 2,5KW en de bestaande omvormer blijft dezelfde.
  Wat zijn mijn verplichtingen? Moet ik deze installatie terug laten goedkeuren? Ik behoud dus mijn terugdraaiende teller?

  Mvg

  25 oktober 2020 at 11:21
 • pascal Reply

  Beste,

  wat als ik een nieuwe installatie plaats naast een bestaande (van 2010), heb ik dan recht op een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar vanaf de plaatsing van de nieuwe installatie ?

  mvg

  27 september 2020 at 17:02
 • Flurkie Reply

  Beste als je enkel 5 panelen bijplaatst en nieuwe omvormer. Waarom moet je dan opnieuw laten keuren ? Ook als er geen enkele extra kabel of zekering is bijgekomen ? Dank

  23 september 2020 at 21:03
 • Olivier Laer Reply

  Hallo,

  Mijn huidige omvormer is overgedimensioneerd voor mijn panelen. Deze is voorzien om te kunnen uitbreiden.
  Wat als ik mijn bestaande installatie pas in 2021 uitbreidt met extra zonnepanelen waarbij geen extra omvormer dient geplaatst te worden ?
  Vallen de nieuwe panelen dan onder het nieuwe systeem? Of geldt voor deze extra panelen met zelfde omvormer ook de terugdraaiende teller ?
  Bedankt

  14 september 2020 at 09:01
 • Tom Henskens Reply

  Hallo
  Wat als ik mijn bestaande installatie (onder terugdraaiende teller) wens uit te breiden volgend jaar, verlies is dan mijn terugdraaiende teller?

  31 augustus 2020 at 12:17
  • Futech Reply

   Beste Tom,

   Bedankt voor uw bericht.

   Neen, u behoudt het recht op uw terugdraaiende teller maar het is de AREI-keuringsdatum van de oudste installatie die geldt voor de 15 jaar terugdraaiende teller.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets

   1 september 2020 at 06:44

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *