Waarom kernenergie niet kan concurreren met steeds goedkopere zonne-energie

Eén van de belangrijkste uitgangspunten van het energiepact is de geplande kernuitstap in 2025. Uit een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie blijkt alvast dat nucleaire energie een stuk duurder is dan zonne-energie.

Zon-buiten

“De dalende kosten van hernieuwbare energie zorgen ervoor dat kernenergie niet kan concurreren met de goedkope zonne-energie in ontwikkelde landen”, meldt het jaarrapport van IRENA. “Wereldwijde hernieuwbare energiekosten dalen zo snel dat ze vanaf 2020 consequent goedkoper zijn dan fossiele brandstoffen.”

‘Opvallende’ prijsdaling

Het rapport benadrukt dan ook de ‘opvallende’ daling van elektriciteitskosten uit zonnepanelenprojecten sinds 2010. In die tijdspanne is de prijs van zonne-energie met 73% gezakt tot gemiddeld 8 eurocent per kWh. Volgens IRENA zullen zonnnepanelen binnen de twee jaar energie leveren voor 3 eurocent en minder per kWh.

De reden voor de scherpe prijsdaling is de scherpe concurrentie tussen de verschillende energiebedrijven. Tegelijk wakkert die een voortdurende technologische innovatie aan. Tenslotte hebben ondernemingen met de jaren heel wat kennis en expertise opgedaan voor de bouw van grote projecten.

Bronnen: VRT Nieuws, 13 januari 2018 & Energy Matters, 15 januari 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

 • Leo Winters Reply

  Het is zeer zeer belangrijk dat kernenergie en energie van fossielen brandstoffen vedwijnen uit onze leefwereld.
  De opvallende prijsdaling vlg IRENA van onze hernieuwbare energie van oa zonnepanelen zou best kunnen ! ( over twee jaar naar 3 eurocent /kWh) .
  Zegt IRENA ook iets over de transportkosten ,prosumententaks en BTW ? Het gaat tenslotte over het totaal factuur-bedrag bij de particulier!
  Hier zal weer niemand op reageren !

  24 mei 2018 at 09:58

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *