Skip to main content

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht.Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied (zie onderstaande tabel) en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. De VREG beschouwt het maximale AC-vermogen als de beste indicator voor de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben. Om te weten hoeveel u moet betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag dat geldt voor uw netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend van 1 januari tot en met 31 december 2017) terug kan vinden.
Prosumententarief 2017
Verschil per netgebied verklaard

Een zonnepaneleneigenaar met een groter maximaal AC-vermogen van de omvormer betaalt dus een hoger prosumententarief dan iemand met een installatie met een lager AC-vermogen van de omvormer. Maar waarom verschilt het bedrag waarmee men het AC-vermogen van de omvormer dient te vermenigvuldigen van netgebied tot netgebied?
Elektriciteit goedkoper
Het prosumententarief is een tarief dat alleen bedoeld is voor dat deel van de energie die wel van het net werd afgenomen, maar door de terugdraaiing van de teller niet werd gemeten. Het prosumententarief staat dus in verhouding tot de normale tarieven voor afname van stroom. Als de distributienettarieven in een netgebied hoger liggen dan in een ander netgebied, dan zal zich dat ook weerspiegelen in een hoger prosumententarief.
De distributienettarieven weerspiegelen de kosten van de distributienetbeheerder, verdeeld over de klantengroepen (laagspanning, middenspanning…) en volgens de verwachte verbruikvolumes van de klanten van de distributienetbeheerder. De kosten, het type klanten en het energieverbruik van de klanten spelen dus allemaal mee in de vaststelling van het tarief. Dat zorgt voor verschillen.
Belangrijk is echter dat de distributienettarieven per distributienetbeheerder zijn kosten weerspiegelen. Men betaalt met andere woorden wat het kost. De kosten wordt onder andere bepaald door de waarde van het netwerk van de distributienetbeheerder (afschrijvingskosten en kapitaalkosten), dus de investeringen die hij heeft gedaan. Daarnaast zijn er nog de andere kosten, zoals de operationele kosten.
De verschillen hangen ook samen met de omvang van de openbaredienstverplichtingen die zijn opgelegd aan de netbeheerders. De belangrijkste is de verplichting van de netbeheerders om steuncertificaten op te kopen aan minimumprijzen.
Bron: VREG – Veelgestelde vragen over het prosumententarief

Verneem hier hoe!

Join the discussion 3 Comments

  • Beddegenoodts jan schreef:

    En welke gevolgen heeft dit voor mij. Jullie hebben zonnepanelen op mijn dak liggen. Jullie zijn een bedrijf. Krijg ik dat tarief dan ook aangerekend.
    Mvg jan

  • admin schreef:

    Geachte heer Beddegenoodts,
    Bedankt voor uw bericht.
    Het klopt dat u als huurder van een zonnepaneleninstallatie het prosumententarief dient te betalen. Dit omdat u als gebruiker van de energie afkomstig van de zonnepanelen optreedt.
    Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.
    Vriendelijke groet,
    Thomas Voets
    Marketing- en communicatieverantwoordelijke
    Futech

  • Richard Jamroziak schreef:

    Jullie zeggen dat het alleen bedoeld is voor dat deel van de energie die wel van het net werd afgenomen, maar door de terugdraaiing van de teller niet werd gemeten. Ik heb wel gemerkt dat de teller trager achteruit begint te draaien als wij een grote verbruiker opzetten (Vb. een strijkijzer)?

Leave a Reply