Tool netbeheerder

Waarde prosumententarief 2018 bekend

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Om na te gaan welke vergoeding u als prosument dient te betalen, vermenigvuldigt u het maximaal AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied. Deze waarde wordt als beste indicator gezien van de maximale impact van uw installatie op de werking van het net. Hoe groter het vermogen van uw omvormer, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Het bedrag per netgebied (eur/kW/jaar) vindt u terug in onderstaande tabel. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Klik dan hier.

Prosumententarief 2018
Cijfervoorbeeld

Veronderstel een zonnepaneleninstallatie met een omvormervermogen van 3,5 kW, gelegen in het netgebied van Gaselwest. Het prosumententarief (in 2018) voor deze installatie bedraagt 3,5 kW x 121,46 €/kW/jaar = 425,11 €/jaar .

Bron: VREG

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *