Skip to main content

De Vlaamse energieregulator Vreg wil in 2022 een ‘capaciteitstarief’ invoeren. Volgens dat voorstel worden pieken in het elektriciteitsgebruik duurder. Daarnaast zal ook het dag- en nachttarief voor stroom verdwijnen.
Vandaag wordt de stroomfactuur alleen bepaald door de grootte van het verbruik. Daar wil de Vreg vanaf 2022 verandering in brengen: zo zouden de netkosten (goed voor 19 procent van de gemiddelde gezinsfactuur) vanaf 1 januari 2022 minstens deels worden aangerekend op basis van de beschikbare capaciteit.
Het nieuwe ‘capaciteitstarief’ dat de regulator wil lanceren, moet verspreide elektriciteitsafname promoten, om het bestaande netwerk zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De Vreg hoopt bijvoorbeeld dat gebruikers van elektrische wagens hun voertuig ’s nachts zullen opladen, wanneer de beschikbare capaciteit groter en dus goedkoper is. ‘We moeten efficiënt gedrag promoten’, klinkt het.

Duurder

Pieken in het elektriciteitsgebruik zullen dan weer duurder worden. Met andere woorden: wie ’s avonds om 18 uur thuiskomt en zijn microgolfoven aansteekt, tegelijk de batterijen van zijn elektrische wagen oplaadt en begint te stofzuigen, zal meer betalen dan wie ’s morgens stofzuigt, ’s avonds kookt en ’s nachts zijn batterijen oplaadt.
‘Wanneer je verbruikt, wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur’, aldus Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg. ‘De invoering van de digitale of slimme meter moet consumenten ook toelaten om hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden.’

Uitbreiding vermijden

‘Die kabels liggen er’, volgens Van Evercooren, die wil vermijden dat het netwerk in de toekomst te veel moet worden uitgebreid. ‘Door de energietransitie komen er meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. We willen vermijden meer kabels in de grond te moeten leggen. Dat zijn namelijk zware investeringen die het elektriciteitsgebruik onbetaalbaar dreigen te maken. We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogelijk willen maken, maar vooral om ze betaalbaar te houden’.
Ook het dag- en nachttarief voor stroom zal vermoedelijk verdwijnen. Het dag- en nachttarief werd indertijd ingevoerd om de stroom die de kerncentrales produceerden vlotter kwijt te raken. De centrales konden niet worden afgekoppeld en ’s avonds zat men met teveel stroom. Maar dat principe is voorbijgestreefd, en heeft niet veel zin meer in tijden van zon- en windenergie, zo klinkt het. Op termijn, zo luidt het nog bij de Vreg, zal er een nieuwe ’tijdsafhankelijke’ variatie in het distributietarief komen.

Zonnepanelen

In het voorstel is ook een injectietarief opgenomen voor elektriciteitsproducenten zoals eigenaars van zonnepanelen. Zij zullen dus mogelijk moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ze hun geproduceerde stroom op het net zetten.
De regulator lanceert nu een openbare raadpleging over het voorstel, de nieuwe tariefstructuur zou dan ingaan op 1 januari 2022. Voor concrete cijfers over de impact is volgens de Vreg het nog te vroeg.
Bron: De Standaard, 6 september 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Jean schreef:

    Beste Dirk Van Evercooren.
    Dit nieuwe voorstel heeft veel weg van een gijzeling van de consument.
    Hij wordt gestraft als hij zijn elektrische wagen oplaadt op het moment dat hij aan het koken is. Bij het koken kan hij best niet tegelijkertijd zijn oven gebruiken. Hij kan er beter op letten van niet te stofzuigen als het licht brand. Wasmachine en droogkast mag hij niet tegelijkertijd gebruiken en hij mag zeker niet iets anders doen terwijl hij wast of droogt.
    Als hij een jacuzie heeft wordt het helemaal problematisch. Hij zal die dus moeten verkopen. Maar omdat hij een piekstroom heeft geleverd zal hij er nog een jaar voor moeten betalen ondanks dat hij die niet meer gebruikt.
    De injectiepieken van zijn zonnepanelen heeft hij niet onder controle of hij moet op het dak kruipen om zijn zonnepanelen af te schermen met doeken om pieken te voorkomen.
    Dit gebeurt dus enkel en alleen maar om besparingen bij de netbeheerder toe te laten.
    Het schoonste vanal vind ik is het feit dat je toegeeft dat de impact nog niet duidelijk is.
    Ik hoop dat als je dit leest de impact iets duidedelijker wordt voor jou.

Leave a Reply