Skip to main content

Vlaamse energieregulator VREG heeft een simulator onthuld zodat consumenten en bedrijven, die al dan niet zonnepanelen hebben, de impact van het nieuwe capaciteitstarief op de elektriciteitsfactuur kunnen berekenen.

In 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen, omdat de nettarieven vanaf dan deels berekend worden via een capaciteitstarief. Dat is overigens geen bijkomend tarief, want het betreft enkel een andere verdeling van de netkosten over alle klanten van de netbeheerder die stroom afnemen.

Van aantal kilowattuur naar piekverbruik

Op dit moment worden de nettarieven bij gezinnen en kleine bedrijven nog volledig berekend op basis van het afgenomen aantal kilowattuur: hoe meer men verbruikt, hoe hoger de factuur voor het netgebruik. Vanaf komend jaar zullen als onderdeel van de nieuwe tariefmethodologie de ‘netkosten’ op de elektriciteitsfactuur van Vlamingen dan ook veranderen.
Deze worden vanaf 1 juli 2022 berekend op basis van het piekverbruik als maat voor de netcapaciteit die men gebruikt. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven – zoals de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten – blijven berekend worden op basis van het afgenomen aantal kilowattuur.

Geen injectietarief PV-eigenaars

​Hierdoor zullen onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen. Op dit moment heeft volgens de VREG ongeveer 77 procent van alle afnemers met een digitale meter een gemiddelde maandpiek lager dan 5 kilowatt heeft. Voor gezinnen ligt de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen gemiddeld op 3,99 kilowatt.
De VREG benadrukt dat het capaciteitstarief enkel een afnametarief is. Alleen afnamepieken spelen een rol in de berekening, injectiepieken door bijvoorbeeld het terugleveren van zonne-energie niet. Eigenaars van zonnepanelen (red. < 10 kilovoltampère) betalen ook in 2022 dus geen injectietarief.  Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het echter wel interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld om zo met het laden van elektrische wagen op zonne-energie en/of warmtepompen geen pieken in het stroomverbruik te veroorzaken.

Samenstelling factuur

Met de online simulator die de VREG nu gepresenteerd heeft, kunnen gezinnen en kleine bedrijven nu al de impact van die verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.

Stroomfactuur samenstelling
De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekosten, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Voor een doorsnee gezin maken de nettarieven 41 procent van de totale factuur uit. Zoals te zien in bovenstaande grafiek heeft de invoering van het capaciteitstarief invloed op 18 procent van de totale factuur.

Bron: Solarmagazine.nl, 27 augustus 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

  • Philippe schreef:

    Hier wordt door hun zelf toegegeven dat het gemiddeld piekverbruik van gezinnen op 4kwh ligt, dit terwijl het nu berekend wordt aan 3,15kwh , maw ze zorgen op voorhand dat hun inkomsten extra naar omhoog gaan bij hetzelfde verbruik!

  • JPe schreef:

    Ik hoor en zie: “Mensen met ‘exclusief nachttarief voor accumulatie’ (nota van de redactie: ’s winters 15 à 20 kw gelijktijdig gedurende meerdere uren) zouden deze meter mogen behouden tot 2028, en dit om ondertussen een aangepaste oplossing te vinden.”
    Wow, pak van mijn – en meerdere – harten.

Leave a Reply