Skip to main content

Vlaanderen herschikt haar subdoelstellingen voor hernieuwbare energie. De ambities op het vlak van biomassa gaat omlaag, met name door het wegvallen van de biomassacentrale van Langerlo, en de ambities op het vlak van vooral wind- en zonne-energie gaan omhoog. Er blijft een ‘gap’ van 5 procent om de vooropgestelde doelstellingen te halen. Daarom herhaalt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zijn oproep aan iedereen om een tandje bij te steken

Internationaal Energieagentschap

Om de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen, moet Vlaanderen tegen 2020 25.074 GWh hernieuwbare energie produceren. De vorige Vlaamse regering had ook al – via subdoelstellingen voor onder meer windenergie, zonne-energie, biomassa en groene warmte – vastgelegd op welke manier ze die doelstellingen wilde halen. Maar door het wegvallen van de biomassacentrale van Langerlo moesten de kaarten herschud worden.

“We hebben de doelstelling voor groene stroom uit biomassa meer dan gehalveerd (van 5.780 GWh naar 2.702 GWh, red.). Voor alle andere groenestroomtechnologieën hebben we de lat hoger gelegd. We streven ongeveer naar een derde meer zonne- en windenergie dan toen”, zegt energieminister Bart Tommelein.

Vorige week bleek al dat er een kloof van 1.418 GWh of 5 procent blijft om de doelstellingen te halen. “Het heeft weinig zin die lukraak in te vullen. Laat ons nu eerst richting 95 procent van onze doelstellingen evolueren”, zegt Tommelein. Toch blijft het de ambitie van de Open Vld-minister om de doelstelling te halen, maar dan is het “tijd voor actie”.

“Soms krijg ik het gevoel dat er voor elke hindernis die we wegwerken een andere bijkomt”, aldus Tommelein, die onder meer verwees naar lokale overheden die bijvoorbeeld een taks heffen op zonnepanelen op bedrijfsdaken terwijl de Vlaamse overheid net het aanleggen van zonnepanelen wil stimuleren.

Als Vlaanderen finaal de doelstelling niet zou halen, kan het in principe hernieuwbare energie in het buitenland opkopen. Dat is volgens Tommelein enkel “de laatste optie”. “Eigenlijk kan dat niet de bedoeling. Dan betaal je wel voor hernieuwbare energie, maar heb je er niet de voordelen van.”

Bron: De Morgen, 6 oktober 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply