zonnepanelen dak

Vlaanderen verbetert subsidieregeling voor grote PV-systemen

Nieuwe particuliere zonnepaneleninstallaties met een omvormervermogen <10 kVA komen niet langer in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Wel worden er nog steeds certificaten toegekend aan PV-systemen >10  KVA. 

zonnepanelen dak

In 2017 werden er in Vlaanderen slechts 183 zonnepanelenprojecten met een vermogen van 10 tot 250 kWp gerealiseerd, goed voor slechts 6% van het nieuw geïnstalleerd vermogen. In recordjaar 2011, toen Vlaanderen 822 MWp aan zonnepanelen verwelkomde, lag dit percentage nog op 26%.

Vlaanderen reageert

Om de markt van de middelgrote PV-installaties nieuw leven in te blazen, voerde de Vlaamse overheid onlangs een aantal wijzigingen door aan het ondersteuningsmechanisme. Zo wordt er een nieuwe subsidiecategorie ingevoerd van 10 tot 40 kWp om meer maatwerk te kunnen leveren en wordt de ondersteuningsperiode voor alle categorieën verkort van 15 jaar naar 10 jaar. Over de gehele looptijd gemeten blijft de grootte van de subsidie echter onveranderd, hetgeen het aantrekken van vreemd vermogen zou moeten vergemakkelijken. Tenslotte wordt ook de aanvraagmethode voor subsidiëring van middelgrote zonnepanelenprojecten vereenvoudigd.

Bronnen: Solar Magazine, maart 2018 en Energiesparen.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *