Skip to main content

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft bekendgemaakt de energierekening voor gezinnen en alleenstaanden met gemiddeld 50 euro te gaan compenseren door een deel van de energierekening over te nemen.

De energienota wordt verlaagd door in 2022 voor 201,6 miljoen euro (red. inclusief btw) kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen. Een groot bedrag aan openbare dienstverplichtingen zal eenmalig door het Energiefonds van het ministerie van Energie gedragen worden om de factuur te verzachten voor de Vlaamse gezinnen en alleenstaanden en andere aangeslotenen op het laagspanningsnet.

Ook voor kleine zelfstandige

‘Iedereen voelt de energiecrisis. Daarom kiezen we voor maatregelen die ten goede komen aan alle 2,8 miljoen gezinnen en alleenstaanden, maar ook aan de kleine zelfstandige’, duidt minister Demir. ‘De maatregel geldt niet voor grote bedrijven en industrie, maar wel voor alle 2,8 miljoen Vlaamse gezinnen, alleenstaanden en 600.000 kleine zelfstandigen zoals café’s of kapsters. Een keuze die erg rechtvaardig is, zeker in het licht van de grote federale investeringen in vooral de sociale tarieven en dus een beperkte doelgroep.’
Hoeveel de maatregel oplevert voor een gezin hangt uiteraard af van het eigen verbruik. De goedkoopste energie is diegene die niet verbruikt wordt, benadrukt minister Demir. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kilowattuur zal door bovenstaande maatregelen de elektriciteitsfactuur 43 euro lager zijn in 2022. Dit komt bovenop de verlaging van de nettarieven als gevolg van de aanpassing van de tariefmethodologie door de VREG, wat het totaal wellicht brengt op ongeveer 50 euro.

Per 1 januari 2022

In samenwerking met netbeheerder Fluvius en energieregulator VREG wordt volgens Demir alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat de maatregel op 1 januari 2022 al verrekend kan worden in de tarieven.

Ook structurele ingrepen

De Vlaamse regering heeft verder beslist om de bestaande subsidies aan nieuwe fossiele gasaansluitingen bij nieuwbouw stop te zetten vanaf midden 2022. Daardoor kan de regering bijkomend 34 miljoen euro uit de energiefactuur halen. Het forfait van 250 euro voor een aardgasaansluiting blijft wel bestaan voor bestaande woningen die bijvoorbeeld een aansluiting willen op aardgas omdat ze afstappen van stookolie. Die levert overigens een CO2-reductie op van meer dan 20 procent.
Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy legt uit dat subsidies voor nieuwe aardgasaansluitingen per definitie niet verstandig zijn. ‘Daarom kiezen we ervoor om deze stop te zetten en kosten te verschuiven van elektriciteit naar fossiele gas. Zo verlichten we de elektriciteitsfactuur vanaf 2023 structureel, wat de energietransitie ten goede komt.’
Bron: Solarmagazine.nl, 18 oktober 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply