Slimme meter

Vlaamse overheid en VREG in overleg over compensatiemechanisme na invoering digitale teller

De Vlaamse overheid en energieregulator VREG gaan in overleg over een compensatiemechanisme voor de terugdraaiende teller na de invoering van de digitale meter. In de regeling die onlangs werd goedgekeurd, wordt de terugdraaiende teller maar voor één derde gecompenseerd. 

Slimme meter

Eerder beloofde Vlaams Energieminister Bart Tommelein nochtans dat wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, minstens 15 jaar recht heeft op het voordeel van de terugdraaiende teller. Omdat die geen terugdraaiende schijf meer heeft, zou dat terugdraaien gesimuleerd worden, zodat de eigenaars van zonnepanelen geen nadeel ondervinden.

Nu blijkt echter dat de Vlaamse regering wel bevoegd is om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien, maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator VREG bevoegd terwijl de btw en accijnzen een federale aangelegenheid zijn.

Overlegronde

Tommelen blijft inmiddels bij zijn standpunt. “Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden”, klinkt het. “Het steen voor steen heropgebouwde vertrouwen in zonnepanelen mag en zal niet lijden onder de invoering van de digitale meter. We zijn momenteel in overleg met de VREG om zo snel mogelijk duidelijkhied te brengen.”

Bron: De Standaard, 24 augustus 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (9)

 • engels jean pierre Reply

  Testaankoop blijkt al onderweg i.v.m. tegenreactie digitale meters.
  Futech zou ook een mooie groepering in oppositie kunnen zijn…..
  Ik? Ik ben nog steeds afwachtend.
  Misschien zal het zo’n vaart niet lopen.
  J.P.e.

  17 september 2018 at 09:49
 • pv eigenaar Reply

  inderdaad, goed voorstel, prikacties door ALLE pv-eigenaars onder het motto ‘samen staan we sterk’, we kiezen gewoon mooie zonnige dagen waarop er weinig/geen wind is, zodat de prikacties hun doel niet voorbij gaan …
  herhalingsacties zijn daarbij niet uitgesloten, ik ben gerust bereid hieraan mee te werken als we de massa kunnen bereiken en dit om evidente redenen.

  14 september 2018 at 21:26
 • Van Daele Reply

  Mensen investeren in groenestroom met hun eigen spaarcenten
  Het is dan ook maar logisch dat hiervoor een volledige compentatie blijft bestaan. De eigenaars van zonnepanelen moeten toch niet de sponsors zijn van de energieleveranciers.
  Wat zou er gebeuren moest bij wijze van protest iedere eigenaar van zonnpanelen op één bepaald moment zijn zonnepanelen uitschakelen, indien er geen volledige vergoeding blijft zoals die er nu is

  14 september 2018 at 11:09
  • andr Reply

   niet eens zo slecht idee me dunkt,maar dan moeten we wel met zen allen op hetzelfde moment wanneer de produktie het hoogst is,samen uitschalen,wedden dat het boeltje crasht?

   14 september 2018 at 17:48
 • pv eigenaar Reply

  twintig ! jaar gsc is ons destijds beloofd – ik ben nu 10 jaar verder – waarom verenigen pv eigenaars zich niet om hun gelijk te krijgen – we hebben immers een sterk dossier ! Ik ga desnoods tot op het gerecht om hun beloftes te doen nakomen. In groep zou dat nog gemakkelijker zijn … Heeft iemand weet van een groepering waarop PV -gedupeerden zich kunnen aansluiten ?

  13 september 2018 at 21:54
 • ANDRE Reply

  ik ben zeker geen fan van die tommelein,maar denken jullie nu echt dat het met iemand anders beter zal gaan?
  die politiekers dansen toch allemaal naar de pijpen van de grote jongens zoals engie electrabel.
  zolang die het voor het zeggen hebben zal er nooit iets veranderen

  13 september 2018 at 13:04
 • Toon Ducatteeuw Reply

  Het is toch ondenkbaar dat in deze digitale wereld de nieuwe tellers geen meetmogelijkheid zouden hebben voor teruggestuurden stroom. Dit moet toch softwarematig kunnen…. ( of zijn ze nu reeds verouderd en voorhistorisch?)…
  maar of het meten van de teruggestuurde stroom wel gewenst wordt door de leveranciers, politici, intercommunales enz… is zeker de vraag.

  Voor wie nu nog gelooft in de (ook door politici) alom sterk geprezen “grote voordeel van het installeren van zonnepanelen ….”, pas op en wees niet naïef : ‘boer pas op uw ganzen’.!..
  Want de spelregels worden om de haverklap gewijzigd en heel toevallig steeds in het nadeel van de particulier …

  13 september 2018 at 11:43
 • Kris Steenhaut Reply

  “Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven”. En kennelijk is den Bart een grote voorstander van dit principe.
  Tussen haakjes, uiteindelijk is de VREG een onderdeel van de Vlaamse administratie. Of, wat ons nu wordt voorgespiegeld is dat de Bart overleg pleegt met zichzelf – te gek voor verdere commentaar!

  13 september 2018 at 11:14
 • Marc Bohets Reply

  Politieke beloften zijn niets waard, voor de verkiezingen beloven ze om het even wat, en na de verkiezingen komen de extra taxen.
  Tommelein is een blaaskaak, hij belooft dingen waarvoor hij niet bevoegd is.

  8 september 2018 at 16:05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *