Vlaams Energieminister Demir bezorgd over nieuwe nettarieven op stroomfactuur

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakt zich zorgen over de impact van de nieuwe nettarieven op de stroomfactuur van gezinnen. Ze vraagt extra uitleg van de energiewaakhond VREG.

“Ik vind het belangrijk dat we goed weten wat de VREG beslist en wie hier nadelen van ondervindt”, zegt Demir in Het Nieuwsblad. “Het kan niet de bedoeling zijn dat er enkel negatieve gevolgen zijn voor mensen in armoede of dat mensen gestraft worden omdat ze met tweeën werken.”

De minister vraagt de VREG dan ook meer uitleg over de financiële gevolgen van de nieuwe distributienettarieven, die de Vlaamse energieregulator vorige maand beslist in te voeren.

Capaciteitstarief

Het nieuwe capaciteitstarief gaat vanaf 2022 in voege. De netkosten op de stroomfactuur zullen dan niet meer variëren met de hoeveelheid stroom die een gezin in een jaar verbruikt, maar met het piekverbruik op momenten dat meerdere apparaten tegelijk draaien. Het wordt dus duurder om op hetzelfde ogenblik veel stroom te verbruiken.

Voor veel gezinnen zullen de nieuwe tarieven op jaarbasis slechts enkele euro’s verschil maken. Maar sommigen, vooral kleinere verbruikers, zien hun nettarieven verdubbelen terwijl grootverbruikers die hun verbruik spreiden in de tijd enkele honderden euro’s kunnen uitsparen.

Nachttarief verdwijnt

Hiernaast verdwijnt het nachttarief, wat uiteraard zijn gevolgen heeft voor mensen met een accumulatieketel die ‘s nachts elektrisch opwarmt om overdag warmte af te geven. Minister Demir verwacht dat de afschaffing van het nachttarief financiële gevolgen kan hebben voor maar liefst 140.000 gezinnen. “De beslissing lijkt op het eerste zicht te resulteren in een verhoging van hun netfactuur met 30 procent, maar kan soms zelfs hoger oplopen. De VREG mag hier niet te licht overgaan”, aldus Demir.

De VREG en de minister beloven alvast samen te gaan zitten om de zaak uit te klaren.

250 euro extra’s in stroomfactuur

De Vlaamse regering heeft in principe geen bevoegdheid met betrekking tot de netkosten. De VREG is bevoegd om te bepalen hoe de kosten voor de uitbating van het distributienet worden doorgerekend aan de gebruiker. De regering kan wel flankerende maatregelen nemen, zoals renovatiepremies en subsidies. Ze is ook verantwoordelijk voor de vele extra kosten die er op de stroomfactuur zijn bijgekomen. Het gaat dan om de openbare dienstverplichtingen, bijdragen om allerhande zaken te financieren zoals openbare verlichting, renovatiepremies, laadpalen en subsidies voor zonnepanelen. De Vlaamse overheid int via die weg 1,7 miljard euro per jaar via bijdragen op de stroomfactuur. Een gemiddeld gezin betaalt daarvoor jaarlijks ruim 250 euro.

De VREG is vragende partij om die extra kosten uit de stroomfactuur te halen en te financieren via de overheidsbegroting. Dan kunnen de kosten zo verdeeld worden dat mensen die veel stroom verbruiken voor een warmtepomp niet worden benadeeld tegenover mensen die verwarmen op gas of stookolie, waar veel minder extra’s voor worden aangerekend. Demir liet in juni in het parlement verstaan dat het ingaan van de nieuwe nettarieven in 2022 het goede moment is om te kijken of lasten uit de elektriciteitsfactuur gehaald kunnen worden en verschoven naar de factuur voor gas en stookolie.

Bron: Tijd.be, 4 september 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • Philippe Reply

    Er worden warmtepompen ipv mazout- of gasketels, maar deze hebben het meeste elektriciteit nodig wanneer de panelen het minste opleveren en dat is in de winter, waarom dan die investeringen doen als men op voorhand weet dat men geschoren wordt!

    16 november 2020 at 22:44

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *