Futech MAST

Verstrenging normering klasse solarkabels in kader brandveiligheid

De Algemene Directie Energie van de FOD Economie gaf op 1 juni 2020 toestemming om solarkabels van het type F1, Eca of Dca bij plaatsing van een zonnepaneleninstallatie in laag of in bundel toe te laten. Deze beslissing werd genomen als gevolg op de onbeschikbaarheid op de markt van kabels met als kenmerk F2 en klasse Cca. 

De toelating werd onderworpen aan een traceerbaarheid bij de plaatsing door de installateur en door het erkend organisme bij de controle en aan technische voorwaarden voor de plaatsing in laag of in bundel.

Inmiddels werd de Algemene Directie Energie van de FOD Economie geïnformeerd over de beschikbaarheid op de markt van solarkabels, met de minimum klasse Cca a1 s1.

Na overleg met verschillende federaties (installateurs, erkende organismen,…) en het Vast Elektrotechnische Comité heeft de Algemene Directie Energie van de FOD Economie beslist om het gebruik van solarkabels F1, Eca of Dca niet langer meer toe te laten na toepassing van een overgangsperiode van 6 maanden. Dit alles in het kader van een verhoogde brandveiligheid.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • jeroen Reply

    ik heb eca kabels laten klaarleggen in afwachting van de plaatsing van zonnepanelen. Mijn electricien heeft blijkbaar ECA-kabels gelegd. mogen deze nog gebruitk worden?

    21 december 2020 at 11:28

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *