IBA HBVL

Verschijning De Standaard – Zonnepanelen, thuisbatterij en laadpunt zonder te investeren

De Limburgse specialist in groene energie Futech heeft een formule uitgewerkt waardoor gezinnen en bedrijven die zonnepanelen, een thuisbatterij en een laadpunt voor een elektrische wagen willen plaatsen, dat kunnen doen zonder zwaar te investeren.

Futech, het bedrijf van de bekende Limburgse ondernemer Ismaël Ben-Al-Lal, pakte ruim tien jaar geleden als eerste in Vlaanderen uit met een huurformule voor zonnepanelen. Op die manier werd het ook voor mensen die terugdeinsden voor de investering mogelijk om te genieten van groene elektriciteit. Voor een vast maandelijks bedrag kregen de klanten niet alleen groene stroom die beduidend goedkoper was dan netstroom, maar ook nog eens tegen een vaste prijs voor de hele duur van het contract. “Daardoor is de klant gewapend tegen stijgende marktprijzen”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal.

“Aangezien Futech als eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van de installatie, geniet de klant van een volledige ontzorging.” Na afloop van het contract (20 jaar) werd de huurder eigenaar van de panelen. Het legde de onderneming geen windeieren. Opgericht in 2008 haalt de U2P Group van Ismaël Ben-Al-Lal, waar naast Futech ook iLumen toe behoort, vandaag een jaaromzet van 30 miljoen euro. Terwijl Futech zich specialiseert in de installatie van zonnepanelen op de zakelijke en residentiële markt, focust iLumen zich internationaal op de ontwikkeling en verkoop van innovaties voor de optimale werking van zonnepanelen.

Thuisbatterij

De huurformule wordt nu ook uitgerold voor thuisbatterijen en laadpunten voor elektrische auto’s. De sterk gestegen energieprijzen en het wegvallen van de terugdraaiende teller hebben de vraag naar zonnepanelen en systemen voor thuisopslag bij Futech namelijk fors doen stijgen. “Onder het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter is het belangrijk om de zonne-energie zo veel mogelijk onmiddellijk te verbruiken of op te slaan. Daarom zijn thuisbatterijen vandaag zo interessant. Zeker als je ze slim aanstuurt zoals wij doen”, zegt sales manager Frans-Joseph Joosten. Met een thuisbatterij kan je overdag energieoverschotten opslaan om ze later te gebruiken als de zon niet schijnt.

Een complete PV-installatie voor een gemiddeld gezin met een jaarverbruik van 4.000 kWh, een thuisbatterij en een laadpunt kost al vlug ruim 13.000 euro. “Niet alle gezinnen zijn bereid om vandaag al de investering te doen in een thuisbatterij”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal. “Nochtans is een thuisbatterij relatief snel terugverdiend. Daarom leek het ons interessant om batterijopslag aan te bieden volgens het principe ‘storage-as-a-service’, waarbij Futech de investering draagt en de klant een maandelijkse bijdrage betaalt voor de opgeslagen zonne-energie die lager ligt dan de prijs van de stroom die van het net wordt gehaald.”

Laadpalen

Hetzelfde geldt voor een oplaadpaal voor een elektrische auto. “Voor veel gezinnen komt deze investering nog te vroeg”, aldus Ben-Al-Lal. “Waarom zouden we de toegankelijkheid tot slimme laadinfrastructuur niet verhogen door ze als een dienst aan te bieden? Slim aangestuurde laadpalen kan je zo instellen dat het elektrisch voertuig alleen wordt opgeladen op momenten met een overschot aan zonne-energie. Ecologischer kan niet.”

Bron: HBVL, 4 februari 2022

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

Share this post

Comments (11)

 • JPe Reply

  Halo, hallo,
  Worden deze mails om info , de en andere – ook dus de negatieve– wel gelezen door Futech?
  Ik krijg hierop nog geen enkele respons…..
  Graag info aub.

  5 maart 2022 at 15:34
 • JPe Reply

  Hallo,
  Leest iemand van futech deze commentaren?
  dit is de derde maal dat ik er info vraag….zonder gevolg gebleven….
  Ook op andere ‘bizarre’ mails wordt hier direct geen visie of commentaar gegeven….
  Heeft het zin om via dit panel om info of offerte te vragen.
  Dank voor omgaand antwoord.
  J.P.e

  21 februari 2022 at 11:33
 • Carin van nieuwenhove Reply

  Kunt u mij een idee geven wat de huur van een thuisbatterij bedraagt voor 5 of 10 kW ?

  16 februari 2022 at 15:49
 • JPe Reply

  Een laadpaal/laadpunt zonder investeren voor electrische wagen interesseert mij (op termijn).
  Ik heb een dagteller 30A, 3×380/220V, met dag/ nacht/weekendtelsysteem.
  Echter: Dient dit aangegeven aan een instantie?
  Ik wens wel mijn analoge meter te behouden zolang het kan, t.t.z. tot 2028 i.v.m. mijn excl. nachtteller…
  Graag meer info, vooraleer offerte.
  Thanks.

  14 februari 2022 at 11:41
  • boeckx Reply

   Beste JPe;
   een laadpaal moet aangegeven worden bij fluvius en deze moet ook gekeurd zijn, vanaf dit moment verplichten ze je een digitale meter te plaatsen bezin eer je begint

   grts

   12 maart 2022 at 18:34
   • JPe Reply

    Many THANX.
    Ik zal mij hoeden voor eender welke wijziging, indien dit de XXXXX 😉 -): D.M. versneld.
    Ik zie hierin alleen maar financiele verhogingen.

    4 april 2022 at 16:27
 • Danny Reply

  Hebben jullie ook een interssant voorstel voor reeds bestaande klanten , aangaande batterij en laadpaal?

  8 februari 2022 at 10:49
 • Sander Reply

  Het bedrijf heeft ook een procedure lopen wegens vermeende subsidie fraude, dus dat zegt ook wel wat……

  7 februari 2022 at 23:32
 • Sander Reply

  Een thuisbatterij snel terugverdiend…..? Wat een onzin….is nog totaal niet rendabel ,zelfs tegen de huidige prijzen niet.

  7 februari 2022 at 23:31
  • boeckx Reply

   een batterij niet rendabel????

   dank zij mijn batterij heb ik dit jaar 1062 euro terug getrokken en heb ik 5500kw op het net gezet12000 kw zonnepanelen , 20kw batterij en laadpaal e-auto, heb3x 40 ampere hoofdzekering en de laadpaal kan 22kw leveren

   ik heb alles op elektriciteit : autorijden koken verlichting verwarming en betaalslechts 225 euro/ maand dus reken maar uit.(wat jullie aan tanken uitgeven)

   Als mijn schoonpa gaat tanken die komt met 70 euro de week niet toe +gas +elektriciteit.

   Grts

   12 maart 2022 at 18:44
 • Patrick Goris Reply

  Kan je mij contacteren voor thuisbatterij en semi publieke laadpaal aub?

  5 februari 2022 at 21:20

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *