Tommelein

Tommelein: “Vlaamse regering moet zich nog uitspreken over energiepact”

De Vlaamse regering heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het interfederale energiepact. Er ligt een ‘visienota’ van de vier energieministers op tafel, maar de Vlaamse regering moet zich nog over die tekst buigen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in het Vlaams Parlement gezegd.

Tommelein

Zet de Vlaamse regering het licht op groen voor het interfederale energiepact? En wat met de tegenstrijdige verklaringen van de regeringspartijen over de kernuitstap in 2025? Op die vragen moet de regering-Bourgeois voorlopig het antwoord schuldig blijven.

Vlaams energieminister Bart Tommelein legde bij de start van het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement vanmiddag een korte verklaring af. Daarin zei de Open Vld-minister dat de vier energieministers eerder deze week een akkoord hebben bereikt over een ‘visienota’. Van een pact is er volgens hem geen sprake omdat alle regeringen eerst nog het licht op groen moeten zetten.

Niet over één nacht ijs

Het is volgens Tommelein nu zaak om die “visietekst om te zetten in een energiepact voor de toekomst”. De Open Vld-minister hamert er wel op dat de tekst is opgesteld op basis van een waslijst studies.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, dixit Tommelein. Maar de tekst lijkt ook niet in steen gebeiteld. “Als er meer verduidelijking of cijfers nodig zijn, wil ik dat gerust doen”, aldus nog Tommelein.

Maar hoe zit het nu met de houding van de Vlaamse regering? En wat vindt de regering-Bourgeois van de kernuitstap in 2025 die behouden blijft in de voorgestelde tekst? Op die vragen kreeg het Vlaams Parlement vandaag geen antwoord.

Dat komt omdat de Vlaamse regering zich nog moet buigen over de tekst. Dat gebeurt vrijdag. “Een standpunt van de Vlaamse regering is er nog niet”, erkende minister Tommelein. “We zullen dat heel grondig bestuderen”, voegde minister-president Geert Bourgeois toe.

Oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang zijn absoluut niet te spreken over het uitblijven van een helder standpunt van de Vlaamse regering.

N-VA kritisch

N-VA, de grootste coalitiepartij, blijft alvast erg kritisch over de visienota van de vier energieministers, die uitgaat van de kernuitstap in 2025.

Volgens Vlaams parlementslid Andries Gryffroy is de nota onvoldoende onderbouwd. “Er zijn nog te veel vragen rond de haalbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van een kernuitstap in 2025. De studie is niet genoeg onderbouwd.”

Bron: De Morgen, 13 december 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *