Tommelein

Tommelein uit ongenoegen over dataplatform digitale meter

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is de problemen met het nationale dataplatform (Atrias) voor de invoering van de digitale meter beu. Hij heeft de netbeheerders gevraagd om Atrias op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten.

Tommelein
Atrias is het dataplatform dat ervoor moet zorgen dat de meters op een slimme meter gebruikt worden (vb. het vermarkten van een overschot aan stroom). Dat platform, een initiatief van verschillende distributienetbeheerders, blijft kampen met vertragingen.

“Ze bakken er niets van”, zei Tommelein in het Vlaams Parlement. “Ik heb al meermaals mijn ongenoegen en bezorgdheid geuit aan de netbeheerders over de hele gang van zaken en hen zelfs gevraagd het nationaal platform op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten.”

‘Maat voor niets?’

Sp.a-parlementslid Rob Beenders heeft bedenkingen bij de oprichting van zo’n Vlaams systeem. Volgens hem is er al 250 miljoen euro uitgegeven voor “een lege doos”. “Alle kosten die tot nu gemaakt zijn, waren dus een maat voor niks?”, vraagt Beenders. Volgens hem blijkt uit berekeningen van energieregulator VREG dat een Vlaams systeem “340 miljoen euro” zal kosten. “Dat komt in totaal neer op een half miljard euro, kosten die zullen doorgerekend worden aan de klant”, aldus Beenders.

De start van de uitrol van de digitale meter in de Vlaamse huishoudens is voorzien op 1 juli 2019.

Bron: Metrotime.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *