Skip to main content

Het uitstel van de uitrol van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen met een terugdraaiende teller koopt tijd om hen te overtuigen van de voordelen. Dat stellen sectororganisaties FEBEG, ODE en Techlink.

Uit de eerste ontwerpregelgeving die minister van Energie Zuhal Demir heeft bekendgemaakt, blijkt dat eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen hun terugdraaiende teller tot 2025 kunnen behouden.

Overtuigen van digitale meter

ODE, FEBEG en Techlink vinden de beslissing van de Vlaamse Regering om de uitrol van de digitale meter bij de prosumenten die nog een analoge meter hebben op pauze te zetten, verstandig. “Door de impact van het arrest van het Grondwettelijk Hof is het draagvlak en vertrouwen in de digitale meter bij prosumenten sterk aangetast. Dat de regering nu op de pauzeknop duwt voor de uitrol van de digitale meter bij prosumenten moet kansen bieden om de voordelen van de digitale meter op een positieve manier aan te tonen. Dit kan het draagvlak opnieuw helpen ondersteunen en meer prosumenten overtuigen van het nut van de digitale meter.”
De 3 federaties benadrukken dat de maatschappelijke meerwaarde van de digitale meter volgens de kosten-batenanalyse hoog ligt bij de prosumenten, maar daarvoor moet de digitale meter wel actief gebruikt worden. De kans dat dit gebeurt bij gezinnen met zonnepanelen die niet openstaan voor de voordelen van de digitale meter, is volgens hen zeer klein. De digitale meter zal volgens hen in de toekomst toelaten om nog veel meer hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken, maar dit instrument uitrollen bij prosumenten vergt het nodige draagvlak.

Overtuigen van digitale meter

“De komst van dynamische prijzen biedt heel wat potentieel en zal toelaten aan te tonen welke de voordelen van de digitale meter zijn, ook voor prosumenten”, stellen FEBEG, ODE en Techlink. “Wie als prosument nu al overtuigd is en ziet dat de digitale meter gunstig is, moet de kans krijgen om sneller en gratis een digitale meter te krijgen. We rekenen erop dat het de komende jaren voor steeds meer prosumenten interessant zal worden om af te stappen van het prosumententarief en een digitale meter te plaatsen.”
De 3 organisaties zien verschillende marktevoluties die de digitale teller interessant maken: de steeds verder dalende prijzen van batterijen en elektrische voertuigen, vehicle-to-gridtechnologie, warmte- en koudeopslag, de verhoogde stuurbaarheid van toestellen, een interessante vergoeding voor injectie van zonnestroom, onder andere via energiegemeenschappen, dynamische prijzen en vergoeding voor net-ondersteunende diensten. De energiefederaties onderstrepen dat de digitale meter nu al voordelen biedt voor veel prosumenten, door het verdwijnen van het prosumententarief en de verkoop van de productie die niet onmiddellijk verbruikt wordt. Ze zullen bijdragen aan de inspanningen om de prosumenten te informeren en te overtuigen om actief en positief voor de digitale meter te kiezen.

Openstaan

“Het maatschappelijk rendement van de digitale meter zal alleen worden gerealiseerd als de gebruikers ervoor openstaan en hun digitale meter actief gebruiken. Laten we nu de tijd nemen om iedereen vertrouwd te maken met de voordelen van de digitale meter’, aldus Dirk Van Evercooren, algemeen directeur ODE.
Jan Caerels, Technology & Innovation-manager Techlink: “Indien de dynamische kilowattuurprijzen voor afname en injectie niet vertekend zouden worden door de taksen en heffingen via de energiefactuur, zou het draagvlak voor de digitale meter heel wat groter zijn.”
“Het beperkte uitstel van de uitrol van de digitale meter bij prosumenten biedt kansen om de voordelen van de digitale meter op een positieve manier aan te tonen. Dit zal het draagvlak bij prosumenten ondersteunen en hen overtuigen van het nut van de digitale meter”, besluit Marc Van den Bosch, general manager FEBEG.
Bron: Solarmagazine, 16 februari 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply