Renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen

Vanaf 1 januari 2022 zal elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijfsruimten, bankkantoren of kantoorgebouwen. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Tegen 2050 moet de CO2-uitstoot van alle gebouwen drastisch worden gereduceerd. Voor niet-residentiële gebouwen zoals bedrijfsruimten, baanwinkels, bankkantoren, sportcomplexen, en kantoorgebouwen betekent dat ‘koolstofneutraal’ zijn.  De komende jaren zorgt de Vlaamse overheid ervoor dat eigenaars van niet-residentiële gebouwen de eerste stappen zetten om deze ambitie waar te maken. Dat maakt deel uit van de Vlaamse renovatiestrategie, die op Europees niveau tot tweede beste strategie van Europa bestempeld werd, samen met Finland. Voor niet-woongebouwen doet Vlaanderen dat onder meer met een renovatieverplichting, de algemene uitrol van het EPC met een energielabel, en met financiële steun.

Binnen de vijf jaar na aankoop energie-renovatie

Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen. De Vlaamse Regering keurde daarvoor vandaag de regelgeving principieel goed. Wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een niet-residentieel gebouw dat nog niet voldoet, zal binnen de vijf jaar na het verwerven energetisch moeten renoveren: het energiegebruik verlagen door het plaatsen van dakisolatie en hoogrendementsbeglazing, de vervanging van warmte-opwekkers die ouder zijn dan 15 jaar en niet voldoen aan de minimale installatie-eisen voor renovatie en de vervanging van koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en koelmiddelen gebruiken op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of een GWP-waarde hebben van minstens 2500.

Minstens 5 procent hernieuwbare energie

Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw, kleiner dan 500 m², zal vanaf 1 januari 2022 binnen de vijf jaar na de overdracht, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, ook een energielabel C of beter moeten behalen. Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de overdracht moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent moeten beschikken.

Bron: Zuhaldemir.be, 7 mei 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *