Skip to main content

Volgens het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) zal offshore hernieuwbare energie de komende 10 jaar een aanzienlijke groei meemaken en een essentiële rol spelen in de wereldwijde energietransitie. Onder de noemer ‘offshore hernieuwbare energie’ vallen windmolens en zonnepanelen op zee en getijdenenergie.
Volgens projecties van IRENA zal de wereldwijde geïnstalleerde capaciteit voor offshore wind- en oceaanenergie tegen 2030 respectievelijk 228 gigawatt en 10 gigawatt bedragen. Over de capaciteit van zonnepanelen op zee zijn geen voorspellingen gedaan.

‘Gamechanger’

“Offshore hernieuwbare energiebronnen hebben het potentieel om meer dan 4 keer aan de wereldwijde energievraag van vandaag te voldoen”, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van IRENA. “Bovendien zorgt offshore hernieuwbare energie voor sociaal-economische voordelen voor de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering, zoals kleine eilandgroepen en kustgebieden.”
Volgens Rémi Gruet (CEO Ocean Energy Europe) zal oceaanenergie een gamechanger worden. Hij schat dat de sector tegen 2050 wereldwijd meer dan 1,2 miljoen jobs zal opleveren. “De voorspelbaarheid van oceaanenergie vult de variabele hernieuwbare energiebronnen aan”, klinkt het. “Het is essentieel om golf- en getijdenenergietechnologieën toe te voegen aan energiesystemen die zullen worden gedomineerd door zonnepanelen en windmolens.”
Bron: Solarmagazine.nl, 22 oktober 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply