zonnepanelen in de weg

Pilootproject moet haalbaarheid integratie zonnepanelen in wegdek onderzoeken

Een samenwerkingsverband van partijen uit Nederland, België en Duitsland is bezig met praktijkproeven om te zien of het haalbaar is zonnepanelen te integreren in het wegdek. Solar Magazine schrijft dat het project veel potentieel heeft, omdat het combineren van wegen en zonnecellen ervoor kan zorgen dat er minder land nodig is voor zonneparken.

In Nederlands Limburg worden verschillende varianten van de zonnewegen getest. De eerste is met de gangbare silicumcellen waar beschermende laag omheen wordt gebracht en een ruwe bovenlaag om grip te geven aan de banden van auto’s. Het alternatief is een tapijt van dunnefilmzonnecellen. Dit is minder bekend en heeft als voordeel dat het niet geïntegreerd hoeft te worden in de weg, maar er bovenop kan worden uitgerold. Hierdoor is dit systeem een stuk sneller aan te brengen.

De verschillende projectpartners kijken onder meer naar de hoeveelheid energie die de zonnewegen kunnen opwekken en of ze bestand zijn tegen zwaar verkeer en grote temperatuurverschillen. De verwachting is dat de eerste zonnewegen over een jaar of vijf op grote schaal kunnen worden ingezet.

Bron:  businessam.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *