Slimme meter

Opnieuw uitstel voor digitale meters? “Prosumenten mogelijk niet prioritair”

Als alles naar wens loopt gaat de uitrol van de digitale energiemeter op 1 juli van dit jaar van start. Nadat er opnieuw een overleg werd afgezegd tussen de Vlaamse meerderheidspartijen, dreigt er echter een nieuw uitstel. “Het is één voor twaalf”, reageert Robrecht Bothuyne (CD&V).

Oorspronkelijk was de uitrol van de digitale meter voorzien voor 1 januari 2019, maar eind vorig jaar werd de deadline verlegd naar 1 juli 2019. Gewezen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verzekerde toen dat zonnepaneleneigenaars gedurende vijftien jaar van het rendement van de terugdraaiende teller zouden kunnen blijven genieten.

Terugdraaiende teller

Later bleek echter dat de regering enkel bevoegd is om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien. Voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator VREG bevoegd. Deze organisatie wil de meter slechts één jaar laten terugdraaien.

“We wachten nu al enkele maanden op een initiatief van Open VLD om het Energiedecreet aan te passen”, zegt Andries Gryffroy (N-VA) in Het Laatste Nieuws. “Van een voorstel voor compenserende maatregelen voor de eigenaars van zonnepanelen hebben we nog niets gezien.”

Ook Robrecht Bothuyne (CD&V) maakt zich zorgen. “Ik krijg veel bezorgde mails met vragen over zonnepanelen, maar zolang er niets is vastgelegd, kan ik geen duidelijkheid geven”, klinkt het. “Dit is nefast voor de investeringszekerheid, die er moet zijn om mensen te overtuigen om een keuze voor hernieuwbare energie te maken.”

Prosumenten niet prioritair?

Vlaams Energieminister Lydia Peeters (Open VLD) zegt dat er momenteel overleg loopt met de VREG. “Indien er de komende periode geen duidelijkheid komt over het rendement van de prosumenten, rollen we bij hen de digitale meter niet prioritair uit”, klinkt het op haar kabinet. “Het vertrouwen in zonne-energie en het draagvlak voor hernieuwbare energie is steen voor steen weer opgebouwd. We kunnen niet toelaten dat dat opnieuw onderuit gehaald wordt.”

Bron: Het Laatste Nieuws, 11 februari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *