Skip to main content

Vanaf 1 januari 2021 houdt voor nieuwe zonnepaneleninstallaties het principe van de terugdraaiende teller op met bestaan en vervalt het prosumententarief. De nettarieven worden dan berekend op basis van werkelijke afname van het net. Maar hoe zit het nu wanneer u een bestaande zonnepaneleninstallatie na 1 januari 2021 uitbreidt? 
Veronderstel een residentiële zonnepaneleninstallatie (omvormervermogen <10 kVA) die in 2015 werd geïnstalleerd en conform aan een AREI-keuring werd onderworpen. Na plaatsing van de digitale meter in 2020 werd geopteerd om in het systeem van de terugdraaiende teller te blijven.
Stel nu dat u, bijvoorbeeld omwille van de aankoop van een elektrisch voertuig, beslist om in de loop van 2021 uw zonnepaneleninstallatie met enkele panelen uit te breiden. Valt uw installatie dan nog steeds onder het principe van de terugdraaiende teller (15 jaar vanaf AREI-keuring in 2015), of betekent dit dat het nieuwe tariefsysteem automatisch in voege treedt?

Keuringsdatum eerste installatie

“Voor een uitbreiding met AREI-keuring in 2021 of later blijft de periode van 15 jaar behouden voor zowel de initiële installatie als de uitbreiding waarbij de datum van indienstname (AREI keuring) van de 1e installatie telt als begindatum voor de periode van 15 jaar”, aldus Leen Vandezande, Woordvoerder van energieregulator VREG.
Voor ons fictief cijfervoorbeeld betekent dit dus dat zowel de initiële installatie als de uitbreiding in aanmerking komen voor het voordeel van de terugdraaiende teller, met de AREI keuringsdatum van de initiële installatie als startpunt voor de periode van 15 jaar.
Volgens sectorfederatie PV Vlaanderen – Techlink volgt er formele zekerheid omtrent bovenstaande regeling wanneer het Grondwettelijk Hof beslist dat het systeem van de terugdraaiende teller mag blijven bestaan. Een uitspraak rond deze zaak wordt in de loop van 2020 of 2021 verwacht.

Digitale meter en omvormer

Opgelet: indien u uw installatie uitbreidt dient er een aparte omvormer te worden geplaatst indien u voor de bestaande installatie nog groenestroomcertificaten ontvangt. Ook dient er een AREI-keuring te gebeuren en bent u verplicht de panelen aan te melden bij Fluvius. Meer informatie over de uitbreiding van een zonnepaneleninstallatie vindt u hier.
“Ook zal er bij een uitbreiding een digitale meter geplaatst worden”, vult Vandezande aan. “Analoge meters worden immers niet meer geplaatst. De digitale meter zal terugdraaien in de “back-end”, dit betekent dat de afname en de injectie, die apart geregistreerd worden op de digitale meter, achteraf met elkaar verrekend zullen worden voor facturatieprocessen. U wordt met andere woorden gefactureerd op afname min injectie, beperkt tot 0 kWh, en dit per tariefperiode. U betaalt ook het prosumententarief op het totale omvormervermogen.”

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply