Skip to main content

De Vlaamse regering start vanaf 5 januari met een nieuw systeem van voordelige Energieleningen, in veel gemeenten ook voor PV-installaties. De voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.
 

1. De cijfers

Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom heeft een budget van 15 miljoen euro klaarliggen om via een rollend fonds in totaal 3500 leningen te verschaffen in 2015. Een persoon kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 procent.Met een energielening kan je werken financieren waardoor je energie zal besparen in je woning. Je kan maximum 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 5 jaar. De intrest bedraagt 0% of 2%.
 

2. Waar aanvragen?

Je kan een energielening aanvragen bij een Lokale Entiteit in je gemeente. Er zijn Lokale Entiteiten in de meeste maar niet in alle Vlaamse gemeenten. Kijk dus eerst op deze lijst (pdf) na of er in je gemeente zo’n Lokale Entiteit actief is. Er bestaat ook een overzichtskaart. Voor de meeste gemeenten (behalve de grote steden) is er een regionale samenwerking in één Lokale Entiteit. Momenteel hebben 29 gemeenten in Vlaanderen geen Lokale Entiteit, maar minister Turtelboom is bezig hiervoor een oplossing uit te werken tegen 1 maart 2015, zodat in alle Vlaamse gemeenten een energielening kan aangevraagd worden.
 

3. Voor wie?

Iedereen kan een energielening krijgen voor een woning die hij/zij verhuurt of bewoont, met de voordelige intrest van 2%. Opgelet: elke Lokale Entiteit heeft andere regels. Sommige Lokale Entiteiten geven geen lening als je inkomen te hoog is. Vraag meer informatie aan de Lokale Entiteit in je gemeente.
Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen, is de lening renteloos, dus met 0% intrest. Een overzicht van deze doelgroepen staat op deze webpagina.
 

4. Voor welke werken?

Niet alle lokale entiteiten hebben volledig dezelfde regels. Sommigen geven bijvoorbeeld geen lening om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, of er zijn extra voorwaarden voor energiezuinigheid (zie tabel op volgende pagina’s pag1   pag2 ). Vraag dus na bij de lokale entiteit voor welke werken een energielening mogelijk is. Naast de klassieke isolatiewerken komen volgende hernieuwbare energieinstallaties in aanmerking:

  • een oude verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel of een warmtepomp;
  • een zonneboiler plaatsen;
  • fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen;
  • een geothermische warmtepomp plaatsen.

 
Bron : PVVlaanderen, Nieuwsflits 2015/01bis

Leave a Reply