digitale meter technieker

Netbeheerder Fluvius sleept Award uit de brand voor uitwisseling data digitale meter

Fluvius heeft de award voor ‘API van het jaar’ toegekend gekregen. Die prijs heeft de netbeheerder gekregen voor de uitwisseling van verbruiksdata uit de digitale energiemeters met externe energiedienstverleners.

Door de uitwisseling van de data kan iedere Vlaming energieadvies op maat krijgen wat een belangrijke stap is om zuiniger, slimmer en groener met energie om te kunnen gaan.

26 energiedienstverleners

Elk gezin met digitale energiemeters voor elektriciteit en gas kan gratis zijn verbruiksdata online raadplegen via het klantenportaal mijn.fluvius.be. Zo krijgt het beter zicht op zijn verbruik en eventuele injectie van energie. Het is de eerste stap om zuiniger, slimmer en groener met hun energie om te kunnen gaan, broodnodig voor de energietransitie.
Afgelopen voorjaar maakte Fluvius het ook mogelijk voor bepaalde bedrijven om toegang te krijgen tot die digitale verbruiksdata van klanten. Hiermee opende het de poort naar een nieuwe generatie online energiediensten en -advies op maat. In de praktijk loopt dat via een Application Programming Interface (API): een automatische gegevenskoppeling tussen de gegevens uit het klantenportaal mijn.fluvius.be met externe databanken. Zo’n koppeling kan pas na de afsluiting van een ‘datatoegangscontract’ met Fluvius waarin ook alle strenge privacyregels staan. Tot op heden zijn er al 26 bedrijven die dankzij de gegevenskoppeling energieadvies op maat kunnen aanbieden aan klanten met digitale meters, waaronder GPC Europe​, iLumen (net als Futech deel van de U2P Group), Balti Solar, Yuso en Zero Emission Solutions.

1 dag oud

De gegevens die Fluvius deelt met energiedienstverleners, na toestemming van de klant, zijn minstens 1 dag oud. Op dezelfde manier kunnen ook zeer gedetailleerde kwartierwaarden voor elektriciteit en uurwaarden voor gas worden opgevraagd, ook hier pas na expliciete goedkeuring van de klant. Wie nog een stap verder gaat en aan de slag wil met live-data uit de digitale meters kan dat ook door een ‘slimme app’ te koppelen met hun digitale meter, via de gebruikerspoort.

Guy Cosyns, directeur Databeheer bij Fluvius: ‘We zijn bijzonder trots op deze award. De energietransitie draait op volle toeren. Vandaag zijn er al 1.100.000 digitale meters in Vlaanderen. En de eerste groep klanten is nu al volop aan de slag met de digitale-meterdata op ons klantenportaal om hun energiegebruik zuiniger, slimmer en groener te maken. Maar dat kan nog fors worden uitgebreid door energiediensten en -advies op maat in te schakelen. En daarom is de digitale uitwisseling met externe dienstverleners via onze API een schot in de roos. We zien de interesse daarin alleen maar toenemen.’

Bron: Solarmagazine.nl, 29 november 2021

Futech wenst Fluvius van harte te feliciteren met deze mooie bekroning.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *