Skip to main content

Vanaf 2021 zullen prosumenten (installatie ≤ 10 kVA) die onder het nieuwe tariefsysteem vallen een terugleververgoeding ontvangen voor de geïnjecteerde energie in het net. Deze vergoeding zal worden uitbetaald door de elektriciteitsleverancier.
“De Vlaamse regering heeft op 18 september definitief beslist over de wijzigingen aan het Energiebesluit met betrekking tot REG-premies en de invoering van een terugleververgoeding”, verduidelijkt Leen Vandezande, woordvoerster van energieregulator VREG, aan iLumen. “In deze regelgeving worden de verdere modaliteiten van de terugleververgoeding bepaald. ”
Prosumenten met een productie-installatie die in dienst wordt genomen vanaf 1 januari 2021 – of die meer dan 15 jaar geleden in dienst werd genomen (en waarvoor de overgangsregeling in het Energiedecreet dus verlopen is) – en een digitale meter hebben, zijn verplicht een terugleveringscontract af te sluiten.

Injectiecontract

Concreet zal de elektriciteitsleverancier van deze prosumenten een aanbod moeten doen om de geïnjecteerde stroom op te kopen. De leverancier kan vrij bepalen tegen welke prijs hij die injectie opkoopt. Dit zal vermoedelijk meestal een vaste prijs per geïnjecteerde kWh zijn. Vanaf 2021 zullen er ook de technische mogelijkheden zijn om een dynamische prijs aan te bieden voor de geïnjecteerde stroom. Hiernaast wordt het ook mogelijk om een apart contract te sluiten voor injectie, bij een andere leverancier dan je leverancier voor afname.
Als een prosument geen terugleveringscontract afsluit met een leverancier, wordt zijn injectie ‘geabsorbeerd’ door de netbeheerder aan een minimumvergoeding van € 0/kWh (en krijg hij dus niets voor zijn injectie).

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 4 Comments

  • Jan schreef:

    Ik veronderstel dat de de geïnjecteerde stroom zal vergoed worden aan dezelfde prijs als deze die men betaald voor de stroom die men van het net heeft afgehaald. Er circuleren nu evenwel al bedragen van 0,03 Eurocent per Kw die op het net geïnjecteerd wordt. Indien men deze prijs gaat toepassen beschouw ik dit als pure diefstal. Ik verwarm mijn woning elektrisch en het teveel aan opgewekte energie van mijn zonnepanelen tijdens de zomer heb ik groot nodig om mijn woning in de winter te verwarmen. Als de zomer voorbij is en de zonnepanelen nog maar heel weinig opbrengen heb ik +/- 2000 Kw tegoed door de terugdraaiende teller. Wanneer het systeem van terugdraaiende teller wordt afgeschaft zou ik voor mijn 2000Kw een peulschil ontvangen van 60 €. Ik voel mij zonder meer bestolen. In alle geval staat alles klaar om tegen dan mijn ingebouwde kachel (ingebouwde cassette – allesbrander) klaar om opnieuw in gebruik te nemen.

  • Jos schreef:

    Inderdaad Jan.
    Pure diefstal.

  • Dni schreef:

    Ik ben volledig akkoord met u Jan. Ik ben in dezelfde situatie als u en met ons wordt blijkbaar geen rekening gehouden. Zal dan ook mijn allesbrander terug gaan moeten gebruiken. Wat zullen de groenen blij zijn en het klimaatakkoord met Europa zal dan ook nooit van de grond geraken. De VREG denkt alleen aan het gemak van de netwerkbeheerders en hun winsten.

  • pv eigenaar schreef:

    basisrecht : volgens mij kan een contract NOOIT eenzijdig afgesloten worden omdat een contract een overeenkomst is tussen twee of meerdere partijen – de Vlaming is veel te braaf – in Nederland zou dit soort voorstellen direct afgevoerd worden – onze Noordervrienden lachten België vierkant uit maar wij zitten met de ‘gebakken peren’ – dringend nood aan organisatie die de belangen van pv-eigenaars behartigt – zoniet : afspreken dat we op geregelde tijdstippen en voornamelijk bij piekmomenten onze installatie afkoppelen om zo een shut-down te creëren waarbij tekorten in energie optreden en waarbij instabiliteit op het net kan veroorzaakt worden – we moeten dit met z’n allen doen en laten zien dat verenigde pv-eigenaars ook macht hebben

Leave a Reply