Netbeheerder

Hoeveel bedraagt uw prosumententarief in 2020?

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Zopas werden de bedragen voor 2020 bekend gemaakt door energieregulator VREG. 

Om na te gaan welke vergoeding u als prosument dient te betalen, vermenigvuldigt u het maximaal AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied. Deze waarde wordt als beste indicator gezien van de maximale impact van uw installatie op de werking van het net. Hoe groter het vermogen van uw omvormer, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Het bedrag per netgebied (eur/kW/jaar) vindt u terug in onderstaande tabel. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Klik dan hier voor de netbeheerder tool van onze zusteronderneming Futech.

Pros tarief ok

Deze tarieven zijn van toepassing voor prosumenten met terugdraaiende teller aangesloten op laagspanning zonder piekmeting.

Digitale meter

Zonnepaneleneigenaars bij wie er reeds een digitale meter is geplaatst, kunnen er voor kiezen om gedurende 15 jaar (vanaf AREI-keuring) te genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Zij betalen jaarlijks ook een vergoeding in de vorm van het prosumententarief.

Hiernaast kan u ook voor de nieuwe tariefstructuur kiezen waarbij uw digitale meter niet als een terugdraaiende teller werkt, maar waarbij de nettarieven worden berekend op basis van werkelijke afname. Het prosumententarief vervalt.

Cijfervoorbeeld

Veronderstel een zonnepaneleninstallatie met een omvormervermogen van 3,5 kW, gelegen in het netgebied van Gaselwest. Het prosumententarief (in 2020) voor deze installatie bedraagt 3,5 kW x 105,94 €/kW/jaar = 370,79 €/jaar .

Bron: VREG

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

 • Wim Vanderheijden Reply

  Beste,

  Ik lees op website van VREG dat ze de terugdraaiende teller aanvechten bij het grondwettelijk hof. Kan u inschatten wat de kans is dat dit effectief afgeschaft dient te worden, en wat dan de consequenties zouden zijn?

  Met vriendelijke groet
  Wim Vanderheijden

  8 januari 2020 at 10:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *