Skip to main content

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. 
Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. De VREG beschouwt het maximale AC-vermogen als de beste indicator voor de maximale impact  die uw installatie op de werking van het net kan hebben.
Om te weten hoeveel u moet betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag dat geldt voor uw netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend van 1 januari tot en met 31 december 2016) terug kan vinden.
Veronderstel dat het maximaal vermogen van uw omvormer 2,9 kVA bedraagt in Inter-Energa gebied, dan betaalt u op jaarbasis een prosumententarief van 2,9 kVA x 95,74 euro = 277,65 euro (incl. btw).
Weet u niet wie uw netbeheerder is? Klik dan hier en geeft de postcode van uw gemeente in!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Indien het onmiddellijk verbruik van de elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen voldoende hoog ligt, kan een bidirectionele meter een financieel aantrekkelijk alternatief vormen om het prosumententarief te vermijden.
 

Leave a Reply