Skip to main content

Na de plaatsing van de digitale meter kan u als particuliere zonnepaneleneigenaar zelf kiezen aan welke tariefstructuur u onderworpen wordt. Inmiddels werkte energieregulator VREG nog enkele andere voorstellen uit voor de toekomstige tariefstructuur.
Bij plaatsing van de digitale meter dient u zelf te bepalen onder welk tariefsysteem u wenst te vallen:
a) Het bestaand tariefsysteem met 15 jaar voordeel terugdraaiende teller (vanaf datum AREI-keuring) en betaling prosumententarief.
b) Het nieuwe tariefsysteem met netbelasting op basis van de werkelijke afname van het net. Prosumententarief en voordeel terugdraaiende teller vervallen.
Voor de toekomstige tariefstructuur voor zonnepaneleneigenaars deed energieregulator enkele voorstellen. Een overzicht.

1) Capaciteitstarief

In het verleden stond de ‘individuele aansluitcapaciteit’ hierin centraal. Een studie toonde echter aan dat deze in het verleden vaak te groot werden geplaatst.
In het huidige voorstel wordt dan weer opgeroepen om van het ‘individueel toegangsvermogen’ te vertrekken. Dit is het hoogste toegangsvermogen van het afgelopen jaar. Deze waarde kan enkel vastgesteld worden met een digitale meter. Voor consumenten zonder digitale meter zou het toegangsvermogen op basis van de kWh van het vorige jaar bepaald worden.
Stroomfactuur gezin
Het gedeelte ‘Distributie – netkosten’ van de stroomfactuur zou als volgt bepaald worden:

  • 25% van de netgebonden kosten op basis van verbruik (kWh)
  • 75% van de netgebonden kosten op basis van capaciteit (kVA)

Het gedeelte ‘Transmissie – kosten netontwikkeling/beheer’ zou voor de volle 100% bepaald worden op basis van de capaciteit (kVA).
SysteempiekTariefdragers
 

2) Injectietarief

Bij het invoeren van een injectietarief voor prosumenten, zouden deze een tarief per geïnjecteerd kWh in het distributienet ontvangen.
Tot op heden zijn er nog geen bedragen bekend, maar het gemiddelde injectietarief voor laagspanning > 10 kVA in 2019 was 4,45 €/MWh.
Mogelijks kan de injectie op basis van de capaciteit i.p.v. kWh gebeuren.

3) Afschaffing dag/nacht en exclusief nacht

Energieregulator VREG wenst een einde te maken aan het systeem van dag- en nachttarieven voor elektriciteit. Deze maatregel zou ook van toepassing zijn voor gezinnen die (nog) niet over een digitale meter beschikken. De tellerstanden zouden in principe nog apart kunnen blijven, maar het distributienettarief zou gelijk worden gesteld (zowel netgebonden als niet-netgebonden).
Bron: Sectorcomité PV Vlaanderen, 6 november 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 4 Comments

  • Leen schreef:

    DNG A en DNG B ik snap niet waar dat over gaat? Eigenlijk begrijp ik de grafiek niet zo wel spannend want met 32 panelen pas geplaatst en een digitale meter volg ik het wel op de voet (nu nog gekozen voor veiligheid en 15 jaar terugdraaien)

  • jean D schreef:

    Beste Leen. Ik begrijp de grafiek als volgt : DistributieNetGebruiker DNG veroorzaakt 2 maal per etmaal een piekstroom.
    DNGb = de piek die overdag ontstaat door het teveel aan zonne-energie op het net te zetten en DNGa de piek die ontstaat door ’s avonds veel stroom van het net af te nemen. Voor de distributienetbeheerder meestal afgekort DNB veroorzaakt dit 2 systeempieken. Hij moet erop toezien dat het net de hoogste piek nu en in de toekomst aankan. Als iedereen een digitale meter heeft zal hij per aangesloten cabine exact weten hoeveel piekvermogen dat deel van het net moet aankunnen. Naarmate er meer woningen met zonnepanelen bijkomen kan het zijn dat dit deel van het net aangepast moet worden aan hogere piekvermogens.
    Volgens het decreet heb je altijd recht op 15 jaar saldering voor wat het verbruik betreft. Dit wil zeggen dat voor uw verbruik en alleen voor uw verbruik het geïnjecteerde deel wordt afgetrokken van uw afname. MAW uw teller draait terug. Het geïnjecteerde deel is hetzelfde als het vroeger (met een oude meter) teruggedraaide deel. Je krijgt dus al je stroom die je op het net gezet hebt gratis terug. Je betaalt enkel prosumententax om dit te mogen doen. Dat blijft ook zo als je kiest voor het nieuwe tarief. Met het nieuwe tarief betaal je dan geen prosumententax meer maar wel de distributiekost op de totale afname. Als je een hoge zelfconsumptie hebt (veel toestellen gebruikt op het moment dat de zon schijnt) dan is deze distributiekost lager dan de prosumententax. In dit geval voordeliger voor U want uw teller draait wel nog terug voor uw verbruik maar niettegenstaande het terugdraaien voor de distributiekost wegvalt is die distributiekost toch lager dan de prosumententax. Dat komt omdat je zo weinig mogelijk op het net zet.
    Waar het hier dus over gaat in dit artikel is enkel deze distributiekost. Voor uw verbruik verandert er 15 jaar niets. De distributiekost verandert eigenlijk elk jaar. Ieder jaar wordt deze vastgelegd. Het is de bevoegdheid van de vreg. Voor volgend jaar is die vastgelegd en zal die 3% lager zijn dan dit jaar. De prosumententax wordt ook ieder jaar vastgelegd.
    Prosumententax is eigenlijk een capaciteitstarief op uw injectie want het wordt bepaald door het vermogen van uw omvormer.
    De vreg kan altijd deze distributietarieven aanpassen en het kan dus zijn dat vanaf 2022 er met een heel ander distributietarief systeem wordt gewerkt. Dit artikel gaat hierover.
    Je weet wellicht dat de Vreg het decreet van de regering betwist. Als de Vreg gelijk, krijgt zal die 15 jaar wegvallen.
    Je moet daar geen schrik voor hebben want op dat moment krijg je een vergoeding voor de stroom die je op het net zet en betaal je voor uw afname. Over de prijs heeft de Vreg niets te zeggen want dat is hun bevoegdheid niet. Momenteel is groene stroom meer waard dan grijze stroom. Gezien al de investeringen die nog moeten gebeuren om groene stroom te maken zal het nog lang duren vooraleer groene stroom goedkoper wordt dan grijze stroom. Je kan er dus voordeel mee doen en mogelijks zelfs met terugwerkende kracht.
    In het buitenland is momenteel de terugleververgoeding veel hoger dan de kostprijs van stroom.

  • Leen schreef:

    Bedankt. Ik denk dat ik het begrijp. De dag dat dit definitief wordt toch sowieso dat definitieve voorstel checken. Hopelijk komen er dan ook berekeningssites waarop je je gegevens kan invullen en die voor jou rekenen *Hint hint*

  • Leen schreef:

    Bedankt. Ik denk dat ik het begrijp. De dag dat dit definitief wordt toch sowieso dat definitieve voorstel checken. Hopelijk komen er dan ook berekeningssites waarop je je gegevens kan invullen en die voor jou rekenen *Hint hint*

Leave a Reply