Geluidsschermen met zonnepanelen

Geluidswand met zonnepanelen langs autosnelweg moet 600 woningen van energie voorzien

Langs autosnelwegen E17 en E34 in Zwijndrecht zullen er geluidsschermen worden geplaatst die zijn uitgerust met zonnepanelen. Het project is meteen goed voor een Belgische primeur.

Geluidsschermen met zonnepanelen

In het totaal maakt de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein 680.000 euro vrij voor het project van geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen. “Dergelijke unieke projecten ondersteunen we graag”, klinkt het. “Om de klimaatverandering onder controle te houden is innovatie op vlak van hernieuwbare energie broodnodig.

De schermen die langs autosnelwegen E17 en E34 zullen worden geplaatst, zullen 8 meter hoog zijn. De bovenste 6 meter wordt voorzien van glasplaten met geÏntegreerde zonnepanelen met een transparantie van 25 à 40%. Het onderste deel is twee meter hoog en bestaat uit doorzichtig glas opdat de bedrijven langs de weg zichtbaar blijven.

‘Grootser dan Nederland’

“In Nederland loopt er al een proefproject waarin zonnecellen ingewerkt worden in geluidsschermen langs de weg, maar wij willen het grootser aanpakken”, reageert ontwerper Maarten Moers van Omgeving. “Zo zullen we twee types zonnecellen gebruiken. Ter hoogte van Zwijndrecht zijn de geluidsschermen naar het zuiden gericht. Daar nemen de zonnecellen ook middagzon op. Aan de kant van Linkeroever, richting de nieuwe park-and-ride, komt een ander soort cellen waarvan een aantal cellen gericht staat naar het oosten en een aantal naar het westen, om ochtend- en avondzon op te nemen.”

Burgercoöperatie

De kosten voor de zonnecellen zouden voor het totaalproject oplopen tot zo’n drie à vier miljoen euro. Voor de exploitatie wil Zwijndrecht een burgercoöperatie laten oprichten waarin burgers mee investeren in het project. “Daarover wordt de komende maanden nog verder overlegd”, reageert André Van de Vyver (burgemeester Zwijndrecht). De zonnepanelen zouden in hun totaliteit zo’n 600 gezinnen van hernieuwbare energie kunnen voorzien.

Bron: De Standaard, 18 december 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *