Hoogspanning

Geen uitstel voor prosumententarief in Wallonië

Het prosumententarief dat de Waalse energieregulator CWApE vanaf januari wil opleggen aan eigenaars van zonnepanelen voor het gebruik van het energienet, zal niet worden uitgesteld. Dat schrijven verscheidene Franstalige kranten vandaag.

Volgens l’Echo kan die heffing de factuur voor eigenaars van zonnepanelen verhogen met 234 tot 346 euro per jaar voor een installatie van 3,5 KWe. De CWApE heeft zijn advies afgeleverd. Daarin staat dat “een uitstel of vrijstelling van het prosumententarief niet overeen zou stemmen met de tariefdoelstellingen, het hoofd zou moeten bieden aan grote juridische obstakels en een negatieve en onrechtvaardige impact zou hebben op burgers zonder zonnepanelen”.

De Waalse regering keurde in november een voorontwerp van decreet goed dat de weg moest vrijmaken voor vijf jaar uitstel. Dat was ook zo voorzien in het Waals regeerakkoord, maar de tekst stipuleerde enkel dat de beslissing van de energieregulator geen betekenisvolle negatieve impact mocht hebben op de prijzen.

Geen verrassing

Het komt niet als een verrassing dat de CWApE bevestigde dat het tarief vanaf volgende maand te willen invoeren. De regering zelf wacht nog op een advies van de Raad van State, dat zich moet buigen over het ontwerpdecreet. Maar het is wel de CWApE die bevoegd is voor de tarieven.

Bron: Metrotime.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *