Skip to main content

Vorig jaar betaalde de Vlaming zo’n 260 euro meer voor zijn elektriciteit dan vier jaar geleden, een stijging met maar liefst 33%. In geen enkele van onze buurlanden ging het zo snel, zo wees een onderzoek van VRT NWS uit. Nochtans is onze elektriciteit zelf amper duurder geworden.
Volgens de berekeningen van VRT NWS betaalde een gemiddeld Vlaams gezin vier jaar geleden 780 euro voor zijn stroomfactuur. Vorig jaar was dat al 1.040 euro, een stijging van 260 euro of 33 procent. Dat is een pak meer dan in onze buurlanden.
Evolutie stroomfactuur
Bron figuur: VRT NWS met gegevens van CREG

In Duitsland en Frankrijk stegen de stroomfacturen met amper 4 procent.  In Groot-Brittannië was dat ongeveer 1,5  procent. In Nederland was er tussen 2015 en 2018 zelfs een daling met 1,8 procent.  De stroomfacturen van de Vlaamse gezinnen stegen ruim 17 keer meer dan het gemiddelde van die van hun Franse, Britse, Nederlandse en Duitse buren. Daardoor werden we in 2017 zelfs de hoogste van de EU met stroomfacturen die boven de 1.100 euro uitkwamen.

Prijs van elektriciteit is niet het probleem

Wanneer we de stroomfacturen wat beter bekijken, blijkt dat niet de prijs van de elektriciteit de oorzaak van de forse stijging is. De stroomprijs ligt in ons land ongeveer even hoog als in onze buurlanden, en is tussen 2015 en 2018 met nauwelijks 4 procent gestegen.
Tegenwoordig maakt de prijs van de elektriciteit amper nog een kwart uit van onze stroomfactuur.  Drie kwart bestaat dus uit andere componenten, zoals de btw, allerlei heffingen en de kosten voor de elektriciteitsnetten. Die worden niet zozeer gestuurd door de markt, maar door de politiek. En die andere componenten zijn flink duurder geworden.

Bron figuur: VRT NWS
Bron artikel: VRT NWS, 17 mei 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply