Digitale meter kanaal Z

Digitale meter telt sinds 1 maart niet langer virtueel terug

Gezinnen met zonnepanelen en digitale meter kunnen sinds 1 maart niet langer genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Het arrest van het Grondwettelijk Hof ter vernietiging van het principe van de terugdraaiende teller werd namelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Tijdens de nacht van zondag 28 februari op maandag 1 maart nam netbeheerder Fluvius om middernacht alle digitale meterstanden op. Deze waarden zullen aan de energieleveranciers bezorgd worden om een afrekening te maken, die over een aantal weken aan de klanten zal worden overgemaakt. Eventuele overschotten worden geschrapt, gezien de digitale tellers op nul worden gezet.

Injectievergoeding

Gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter doen er goed aan om zoveel mogelijk van de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk te verbruiken of op te slaan, bijvoorbeeld door middel van een thuisbatterij. Zij zullen immers worden belast op basis van de werkelijke afname van het stroomnet.

Hiernaast valt het aan te raden om een terugleveringscontract af te sluiten met een energieleverancier. Onder het nieuwe tariefsysteem ontvangt u immers een vergoeding voor de elektriciteit die u op het net zet. Tenslotte vervalt voor deze doelgroep naast het voordeel van de terugdraaiende teller ook het prosumententarief.

Wie vandaag nog geen digitale meter heeft, kan bij netbeheerder Fluvius uitstel vragen tot begin 2025. U hoeft hiervoor zelf geen initiatief te nemen. Netbeheerder Fluvius zal u zelf eerst contacteren, waarna u in de mogelijkheid bent om uitstel aan te vragen.

Bron: VRTnws, 1 maart 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *