Skip to main content

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de vervanging van analoge meters voor elektriciteit en aardgas door digitale meters versnellen. Vlaanderen is in juli 2019 gestart met de uitrol van de digitale meter. Oorspronkelijk was een termijn van 15 jaar voorzien voor de volledige uitrol.
Minister Demir wil dat nu beperken tot 10 jaar en tegen eind 2024 moet 80 procent van de gebruikers een digitale meter hebben. Wie weigert een digitale meter te laten plaatsen, kan in theorie afgesloten worden van het stroomnet. In de praktijk loopt het zo geen vaart, sust netbeheerder Fluvius.
In juli 2019 is Vlaanderen gestart met de invoering van de digitale meter. Die digitale meters komen in de plaats van de oude analoge of elektromechanische meters met een draaiteller. Met een digitale meter kunnen gebruikers op elk moment zien hoeveel elektriciteit en aardgas ze precies verbruiken. Gebruikers kunnen de meter ook slim gebruiken en op die manier energie en kosten besparen. De meterstanden kunnen ook vanop afstand uitgelezen worden, waardoor er geen manuele controles meer nodig zijn.
In totaal moeten er in Vlaanderen 5,7 miljoen analoge meters vervangen worden. Eind april stond de teller op 269.000 digitale meters. Daarmee hinkt Vlaanderen achterop ten opzichte van andere Europese landen. In zeven lidstaten hebben al 80 procent van de gebruikers een digitale meter of is de uitrol voltooid.
Daarom wil minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) nu een tandje bijsteken en de uitrol van de digitale meter versnellen. Zo is het de bedoeling om de termijn van de volledige uitrol te beperken tot 10 jaar in plaats van 15 jaar en tegen eind 2024 moet netbeheerder Fluvius bij 80 procent van de gebruikers een digitale meter geplaatst hebben.
Zal zo’n versnelde uitrol niet leiden tot hogere kosten bij de netbeheerders en dus ook tot hogere kosten voor de klanten? Minister Demir is overtuigd van niet. “De versnelde uitrol is wel degelijk mogelijk zonder te leiden tot hogere elektriciteitskosten voor de energieverbruikers. Het einddoel van deze versnelde uitrol is zelfs het tegenovergestelde: de factuur drukken voor mensen die bewust omgaan met hun energieverbruik.”

Weigeren heeft gevolgen

De installatie van digitale meters is verplicht. Toch weigert zowat 1 procent de plaatsing van een digitale meter.
Vlaams Belang waarschuwt dat wie een digitale meter weigert, uiteindelijk een afsluiting van het stroomnet riskeert. De partij vindt de maatregel “disproportioneel”.
Distributienetbeheerder Fluvius bevestigt dat de weigeraars van een digitale meter volgens de wet riskeren afgesloten te worden. “Maar dat willen we absoluut vermijden en ligt ook niet op tafel bij ons”, aldus woordvoerster Isabel Van Cutsem.
Wie de plaatsing van een digitale meter weigert, wordt in eerste instantie gecontacteerd door een overtuigingscel van Fluvius. “Uit die contacten blijkt dat weigeraars zich meestal baseren op foutieve informatie. Uiteindelijk gaat 70 procent van die mensen toch akkoord met een plaatsing.”
De volgende stap bij weigering is een ingebrekestelling van de klant door Fluvius, waarna een verzoeningsprocedure bij het vredegerecht volgt. “In twaalf dossiers zou het op dergelijke procedure kunnen uitdraaien”, bevestigt de woordvoerster. “Maar het is vooral de bedoeling van die procedure om te blijven praten. Finaal wil Fluvius het niet tot een afsluiting van het net laten komen.”
Bron: Het Belang Van Limburg, 5 juni 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

  • DVG schreef:

    PUUR MACHTSMISBRUIK GELDVERSPILLING EN MANIPULATIE

  • René Janssens schreef:

    Waarom is mijn commentaar niet behouden?
    staan er fouten in of mogen wij niet weten wat er aan de hand is?

  • JPe schreef:

    D.M.????
    Kom maar af…
    Slechts 1 voorwaarde:
    Tellen zoals mijn analoge meter : t.t.z. verbruik dag, verbruik nacht/weekend en verbruik exclusief nacht.
    Verder: teruggestuurde vermogens door onze zonnepanelen dienen afgetrokken van dit verbruik.
    Dan kosten per Kwh., “alléén op het verschil (verbruik minus teruggestuurd”) : t.t.z. huur meter, taksen, distributiekosten ,transportkosten , toelagen en alle overige en bestaande heffingen en bijdragen.
    Een degelijke administratie en D.M. zal dit wel aankunnen, niet?
    Ook wel nodig : de uitslag van het grondwettelijk hof……
    m.h.o.

Leave a Reply