Skip to main content

Verschillende partners uit verschillende Europese landen, waaronder Futech, ontwikkelen in het kader van Circusol modellen hoe zonnepanelen en batterijen van elektrische voertuigen na het einde van hun levensduur nog steeds verstandig gebruikt kunnen worden.

De stroom aan afgedankte zonnepanelen en batterijen van elektrische voertuigen is vandaag nog steeds beheersbaar. Maar daar komt de komende jaren verandering in. Omwille van die reden werd het Circusol consortium in het leven geroepen met als opdracht circulaire bedrijfsmodellen te ontwikkelen. De focus ligt op het hergebruik van afgedankte zonnepanelen en batterijen van elektrische voertuigen.

Vanaf ontwerpfase

Ongeveer 2 jaar na opstart is Circusol in een demonstratiefase beland om de ontwikkelde bedrijfsmodellen van de circulaire economie in de praktijk om te zetten, met als doel het economische en ecologische evenwicht van de zonne-industrie in de toekomst verder te verbeteren.
“Het onderzoeksconsortium wil de oude zonnepanelen bruikbaar maken voor hergebruik en hetzelfde doen met gebruikte batterijen uit elektrische voertuigen”, klinkt het bij Bern University of Applied Sciences, dat als onderzoeksinstelling deel uitmaakt van het Circusol Consortium.
“Circulariteit begint eigenlijk al in de ontwerpfase. Zo kan een vereenvoudigd ontwerp het in de toekomst gemakkelijker maken om zonnepanelen te herstellen en ze opnieuw in de cyclus te integreren. Aan de andere kant zou de fotovoltaïsche industrie kunnen profiteren van gebruikte autobatterijen, ook al hebben ze maar 20 tot 30 procent van hun oorspronkelijke opslagcapaciteit. Voor elektrische voertuigen zijn deze batterijen dan wel niet meer geschikt, maar ze kunnen perfect een tweede leven krijgen als stationaire opslagtoepassing bij bijvoorbeeld wooneenheden”, aldus de Zwitserse onderzoekers.

(Her)certificering

Binnen het Circusol Consortium worden er 5 demonstratieprojecten uitgevoerd met als doel economisch en ecologisch haalbare product-servicemodellen (PSS) voor de zonne-industrie aan te bieden. Een andere uitdaging ligt bij de aanschaf, het herstel en de (her)certificering van de gebruikte zonnepanelen en batterijen.
“Ook worden er duidelijke criteria afgebakend en protocollen ontwikkeld om deze producten te labellen. Op deze manier wordt de veiligheid en de kwaliteit van de afgedankte panelen en batterijen gewaarborgd om zo vertrouwen in de markt op te bouwen”, zegt Stefan Grösser, hoogleraar strategisch management en business analist bij Bern University.
Zijn team werkt ook aan een simulatiemodel voor fotovoltaïsche en lithium-ion batterij-ecosystemen. Dit zou hun interacties simuleren in een complex netwerk van sociale, economische, juridische, technische en ecologische aspecten. “Het model zal beleidsmakers en besluitvormers helpen om de impact van bepaalde maatregelen op de ontwikkeling van de circulaire PSS-business te beoordelen”, vervolgde Grösser.
Futech van zijn kant is betrokken bij 2 van de 5 demonstratieprojecten binnen Circusol. Zo plaatste onze onderneming een installatie van 231 afgedankte zonnepanelen op het dak van een cohousing gemeenschap in Sint-Niklaas. Hiernaast zal Futech een zonnepanelenpark voorzien van gebruikte batterijen uit de automobielindustrie.
Bron: PV Magazine 

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply