Skip to main content

Brugel, de Brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt, verlaagt de steun voor zonnepanelen. Hiertoe worden de vermenigvuldigingscoëfficiënten die worden toegepast op groenestroomcertificaten verlaagd.

Het systeem van groenestroomcertificaten is een ondersteuningssysteem voor de productie van groene stroom. Brugel herberekent elk jaar de vermenigvuldigingscoëfficiënten om ervoor te zorgen dat zonnepanelen na 7 jaar rendabel blijven. Met dit systeem weet iedere Brusselaar zeker dat hij zijn pv-installatie in 7 jaar tijd terugverdiend heeft, ongeacht het moment waarop hij beslist om er in te investeren.

Alleen voor nieuwe installaties

De vermenigvuldigingscoëfficiënt wordt toegekend door rekening te houden met de prijs van de zonnepanelen, de elektriciteitsprijs en de prijs van het groenestroomcertificaat. De nieuwe vermenigvuldigingscoëfficiënten die per 1 januari 2021 van kracht worden, gelden alleen voor nieuwe installaties.
‘De nieuwe steunniveaus zouden zowel kleine installaties van particulieren als grote bedrijfsinstallaties een rentabiliteit kunnen bieden die groot genoeg is om investeringen te promoten, maar zonder deze installaties te winstgevend te maken’, aldus Brugel over de nieuwe bedragen.

Eerste verlaging ooit

In vergelijking met de huidige steunniveaus betekenen de voorgestelde steunniveaus een daling van respectievelijk 20 procent voor de laagste vermogenscategorie (red. van 3 naar 2,4 groenestroomcertificaten per megawattuur) en 46 procent voor de hoogste. Dat kan volgens Brugel aanzienlijk lijken, maar daar staat volgens de regulator tegenover dat de steunniveaus sinds augustus 2013 nooit verlaagd zijn.
Het aannemen van die nieuwe categorieën en de nieuwe toekenningsgraden was aanvankelijk al voor de maand juni gepland, maar is tot 1 januari 2021 uitgesteld als gevolg van de uitzonderlijke omstandigheden die de coronacrisis met zich meebrengt.

Vermogenscategorie Toekenningsgraad (groenestroomcertificaat per megawattuur)
≤ 5 kilowattpiek 2,4
5-36 kilowattpiek 2,4
36-100 kilowattpiek 1,9
100-250 kilowattpiek 1,6
> 250 kilowattpiek 1,3

Bron: Solarmagazine.nl, 1 september 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply