Energiefactuur

België beste leerling Europa wat betreft energie-efficiëntie

In 2017 was België de beste van de EU in het terugdringen van zijn finale energieverbruik. 24 van de 28 lidstaten zagen hun energieverbruik stijgen tegenover 2016. Amper 4 landen konden hun verbruik verminderen, met België als absolute koploper.

Ons land heeft in 2017 zijn finale energieverbruik met 1,2% verminderd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de EU. België gaat daarmee in tegen de Europese trend.

Finale energieverbruik

Het finale energieverbruik is de stroom, warmte en brandstof die de eindgebruikers (gezinnen, industrie , diensten, landbouw) consumeren.

Gemiddeld steeg het finale energieverbruik in Europa met 1%. 24 van de 28 lidstaten verbruikten meer energie. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Italië en Slovenië slaagden erin hun energieverbruik terug te dringen. Europa wil tegen 2020 20°% minder energie verbruiken. In 2017 strandde het voor het finale energieverbruik op 16,7%.

Primaire Energieverbruik

Ook het primaire energieverbruik, waarin ook de energie wordt gerekend die nodig is om stroom, warmte en brandstoffen te maken, nam in de EU met ongeveer 1% toe. Ons land deed het ook daar redelijk goed: er ging 0,4% af tegenover 2016.

Maar over de voorbije 12 jaar loopt België wel achter op het Europese gemiddelde. De primaire energieconsumptie nam in de EU tussen 2006 en 2017 met 0,9% af. In ons land was dat 0,4%.

De finale energieconsumptie daalde over dezelfde periode in Europa met 0,6%. In België bleef de daling beperkt tot 0,2%.

Bron: VRTntws.be, 11 februari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *