Groene stroom

Acht op tien Belgen kiest voor investeren in groene energie

Meer of minder zonnepanelen, kerncentrales en elektrische auto’s: hoe moet onze toekomst eruitzien? De vier energieministers in ons land lanceerden in oktober een onlinebevraging.

Groene stroom
De resultaten, de meningen van 30.000 mensen, zijn nu binnen en zullen worden meegenomen in hun politieke Energiepact.

Kernuitstap

In het debat over de energietoekomst van het land is het een belangrijke keuze: zetten we in op hernieuwbaar en is er nog een rol voor kerncentrales? Gevraagd naar de ideale energiemix zien drie op de vier respondenten liever geen kerncentrales meer. Hetzelfde geldt trouwens voor gascentrales.

Groene toekomst

Hoe de toekomst er dan wel best uitziet? Groen. Acht op de tien respondenten zijn voor investeringen in hernieuwbare energie. Ook van energieopslag – met de steeds goedkoper wordende batterijen – wordt veel verwacht. Al hoort er bij deze resultaten wel een nuance, zegt André Jurres, hoofd van NPG Energy en ex-topman van Essent Belgium. “In een theoretische ideale wereld wil iedereen natuurlijk alleen maar hernieuwbare energie. Maar de vraag wat het dan gaat kosten, is niet gesteld.”

Uit de bevraging blijkt echter dat de meerderheid van de respondenten een snelle transitie naar groene energie wil, ook al liggen de kosten hiervan hoger en zal de factuur dus oplopen. Ze rekenen erop dat de voordelen – meer jobs en minder milieuvervuiling – die kosten minstens compenseren. “De Scandinavische landen hebben die beslissing nu al langer genomen, en daar zijn de elektriciteitstarieven nu lager”, zegt Alex Polfliet, hoofd van Zero Emission Solutions.

Bron: De Morgen, 9 december 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *