Digitale meter kanaal Z

99 procent eigenaren zonnepanelen kiest voor behoud terugdraaiende teller

Ruim 99 procent van de 94.711 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen die een digitale meter hebben laten plaatsen, kiest voor de mogelijkheid om 15 jaar lang het rendement van de terugdraaiende teller te behouden.

Vorig jaar werd bekend dat eigenaren van zonnepanelen bij ingebruikname van een digitale meter 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de huidige, terugdraaiende teller. Zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG.

Capaciteitstarief

In dit systeem van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen (red. het capaciteitstarief waarbij veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen) en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60 procent van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer een consument verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie dus, hoe voordeliger het nieuwe systeem.
De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir waarschuwde onlangs echter dat het 15 jaar lang behouden van het rendement van een terugdraaiende teller nog geen zekerheid is.

Later beslissen

VREG, CREG en andere partijen – waaronder de Federale Overheid – stapten namelijk naar het Grondwettelijk Hof om de beslissing om het rendement 15 jaar te behouden te laten vernietigen. Het hof moet nog uitspraak doen over de kwestie.

Fluvius meldt tegenover De Tijd dat tot eind juli slechts 501 zonnepaneeleigenaren gekozen hebben voor de overstap naar het reële tarief. Alle andere eigenaren kiezen dus voor het behoud van het rendement van de terugdraaiende teller. Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt stelt tegenover De Tijd te verwachten dat veel Vlamingen later alsnog zullen overstappen. “We gaan ervan uit dat de mensen pas later beslissen (red. over een overstap naar het capaciteitstarief) als ze beschikken over reële data die hun digitale meter heeft opgeleverd.”

Bron: Solarmagazine.nl, 26 augustus 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • Tim Verborgt Reply

    Beste
    Wat is nu het beste eigenlijk dit jaar nog laten leggen? Als ik de verkoper mag geloven is het toch beter te wachten tot volgend jaar
    Grz

    24 september 2020 at 11:25

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *