Zonnepark

50 procent groei voor hernieuwbare stroom tot 2024, België in wereldtop met zonnepanelen

Het wereldwijd geïnstalleerd vermogen aan hernieuwbare energie zal de komende 5 jaren met de helft groeien. Zonne-energie zorgt voor maar liefst 60% procent van die groei. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Volgens het rapport Renewables 2019 van IEA zal het vermogen van hernieuwbare energiesystemen tussen 2019 en 2024 met 1.200 GWp groeien. Dit cijfer correspondeert met de huidige totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten. De sterke groei wordt gedreven door kostenbesparingen en overheidsbeleid. Hierdoor zal het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde elektriciteitsproductie naar verwachting stijgen van 26% naar 30% in 2024.

België en Nederland wereldtop

“Hernieuwbare energiebronnen zijn al ‘s werelds op één na grootste bron van elektriciteit, maar hun inzet moet nog steeds worden versneld als we de doelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie op lange termijn willen bereiken”, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA.

In tegenstelling tot wat volgens het IEA eerder werd verwacht, domineren commerciële en industriële toepassingen in plaats van residentieel gebruik de groei van het aantal opgestelde zonnepanelen. Deze 2 toepassingen zullen binnen het marktsegment van ‘distributed PV’ goed zijn voor driekwart van de nieuwe zonnepaneleninstallaties in de komende 5 jaar. Distributed PV zal op zijn beurt goed zijn voor bijna 50 procent van de totale groei van het wereldwijd opgestelde PV-vermogen.

Residentiële PV-systemen op daken van woningen zullen binnen de markt van distributed PV dus goed zijn voor 25 procent van de marktgroei. Daarbij zal het aantal woningen met zonnepanelen volgens de onderzoekers in 2024 verdubbeld zijn naar 100 miljoen stuks. Gerekend per hoofd van de bevolking (per capita) zullen Nederland, België, Oostenrijk, Australië en Californië volgens het IEA de belangrijkste afzetmarkten voor residentiële PV-systemen zijn.

15 tot 35 procent lagere kosten

De kosten voor het genereren van elektriciteit uit gedistribueerde pv-systemen liggen volgens het IEA in de meeste landen al onder de retailprijzen voor elektriciteit. Het IEA voorspelt dat deze kosten tegen 2024 met nog eens 15 tot 35 procent zullen dalen.

Bron: Solar Magazine, 22 oktober 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *