Skip to main content

In april 2017 klokten we af op 275.000 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen. Talloze gezinnen, bedrijven en organisaties stapten al over op groene energie.
Eandis Magazine lijstte de vijf belangrijkste drijfveren van bovenstaande groepen op:
zonnepanelen zoom

1. Het is een slimme investering.

Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een investering. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. Vanaf dan betaal je gemiddeld 750 euro per jaar minder voor elektriciteit dan gezinnen zonder zonne-installatie.

2. Een meerwaarde voor je huis

De vastgoedprijzen voor huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen liggen beduidend hoger dan voor panden zonder zonne-installatie. Potentiële kopers zijn dus duidelijk bereid om een meerprijs te betalen voor een woning die al energie-efficiënt is.

3. Je wekt groene energie op

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de zon een onuitputtelijke energiebron. Bovendien zijn zonnepanelen al voor 90% recycleerbaar. Door over te schakelen op zonne-energie, werk je dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO2-uitstoot en (kern)afval.

4. Je bent minder afhankelijk van leveranciers

Vaak beschikken gezinnen over voldoende zonnepanelen om in hun huishoudelijk verbruik te voorzien. Enkel wanneer ze meer verbruiken dan hun installatie opwekt, moeten ze nog stroom aankopen bij hun leverancier.

5. Je nieuwbouw voldoet aan de energievoorwaarden.

Sinds 2006 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, kortweg de EPB-norm. Sinds maart 2017 stelt die norm dat gezinnen jaarlijks minstens 15 kWh/m² hernieuwbare energie moeten opwekken. Dit kan op verschillende manieren, maar het plaatsen van zonnepanelen is veruit het goedkoopst en eenvoudigst.
Bron: Eandis Magazine

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Vandewijer Jos schreef:

    Beste
    Ik hoor u nergens spreken over het prosumentenbedrag dat aangerekend wordt en zo de winst over nieuwe zonnepanelen-installatie naar beneden trekt enkel omdat enkel wij de fout moeten betalen die wij niet gemaakt hebben. Denk maar aan een installatie van boven 5000 W/piek.
    Die schande mag ook eens gepubliceerd worden.

Leave a Reply