Skip to main content

Veertig procent van de inwoners van Vlaanderen denkt dat het eigen gedrag niet kan bijdragen aan de energietransitie. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Profacts in aanloop naar een nationale promotiecampagne.

Uit het onderzoek van marktonderzoeksbureau Profacts blijkt dat 53 procent van de Vlamingen het begrip ‘energietransitie’ niet kent. Daarnaast kent 26 procent van de ondervraagde Vlamingen het begrip wel, maar weten ze niet wat het precies inhoudt. Slechts 22 procent, iets meer dan 1 op 5, weet wél wat het betekent.

Digitale meter onbekend

Met de nieuwe communicatiecampagne Meemetstroom.be wil Vlaanderen de energietransitie een zetje in de goede richting geven. De digitale meter speelt een centrale rol in de promotiecampagne.
En dat blijkt noodzaak, want volgens Profacts weet slechts 55 procent van de Vlamingen wat digitale energiemeters precies zijn. 34 procent kent ze, maar weet niet wat ze kunnen. Tot slot kent 11 procent ze helemaal niet.

Eensgezind over redenen

Zodra uitgelegd wordt wat de energietransitie is, geeft het leeuwendeel van de Vlamingen aan dat er iets moet gebeuren. De helft van alle Vlamingen vindt dat het 5 voor 12 is en dat Vlaanderen eigenlijk nog maar aan het begin van de energietransitie staat.
De conclusie is volgens de onderzoekers dan ook dat de energietransitie veel te weinig gekend is, net als het doel op langere termijn. 68 procent van alle Vlamingen geeft dat zo aan. Vlamingen zijn verder zeer eensgezind als het gaat om de redenen waarom men de schouders onder de energietransitie moet zetten. 91 procent wil een gezondere leefomgeving, 89 procent doet het voor het voortbestaan op de planeet en zijn (klein)kinderen en 89 procent ziet de financiële voordelen.

3 op 4 Vlamingen hebben dubbel glas en led

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat veel Vlamingen al langer aan de slag zijn met de energietransitie, zeker als het gaat om het aanpassen van hun woning. 75 procent investeerde al in dubbel glas en led. Ook dak-, vloer- en muurisolatie zijn populair.
Maar (nog meer) aanpassingen aan de woning doen, lijkt voor 60 procent financieel minder haalbaar.
71 procent gelooft in de impact van nieuwe technologie om Vlaanderen door de energietransitie heen te leiden. De meeste Vlamingen vrezen echter dat die technologie vandaag nog niet toereikend is en ook duur wordt.
Bron: Solarmagazine.nl, 22 oktober 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

  • Philippe schreef:

    Natuurlijk wil de bevolking van Vlaanderen de energietransitie maar de politici hebben de bevolking reeds jaren met zoveel taxen, accijnzen en 21% BTW op elektriciteit uitgebuit en verarmt, zozeer dat er veel verdoken armoede heerst.
    Doordat er de laatste 3 à 4 decennia veel te weinig geinvesteerd is in de verzwaring van het net wentelen ze de kosten nu alweer af op de verbruiker met het cappaciteitstarief, dit terwijl verwarmen met een warmtepomp dubbel zo duur is als met fosiele brandstoffen, men zou wel dom zijn om dan daarin extra in te investeren!

Leave a Reply