Skip to main content

De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin neemt volgend jaar met 100 euro toe. De zogenaamde ‘Turteltaks’, genoemd naar Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD), moet er komen in de hoop de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken.

Door de subsidiëring van onder meer zonnepanelen ontstond er een overschot aan groenestroomcertificaten die de netbeheerders, die verplicht zijn de certificaten aan een minimumprijs op te kopen, zelf niet konden doorrekenen in de nettarieven. De schuldenberg van de niet-doorgerekende certificaten liep uiteindelijk op tot bijna 2 miljard euro.
TURTELBOOM
Door middel van een heffing wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) die schulden wegwerken. “Dit is een hele moeilijke, maar wel een noodzakelijke beslissing om erger te voorkomen”, zei Turtelboom eerder aan VRT Journaal. “Anders zou de schuld nog eens verdubbelen tegen het einde van de legislatuur. En dan zouden we vooral ook nog eens meer dan 200 miljoen rente moeten betalen, die we dan ook weer zouden moeten doorrekenen in de elektriciteitsfactuur.”
Een gemiddeld Vlaams gezien zou door de invoering van de ‘Turteltaks’ per jaar zo’n 100 euro extra moeten ophoesten, al zijn er wel sociale correcties mogelijk. Beschermde klanten en klanten met een budgetmeter zouden jaarlijks 25 euro bijdragen. Verbruikers die minder dan 5 MWh afnemen betalen 100 euro, zij die tussen 5 en 10 MWh zitten betalen 130 euro. Een gemiddeld Vlaams gezin, met 2 ouders en 1 kind, verbruikt volgens de VREG zo’n 3,5 MWh per jaar.
ONGRONDWETTELIJK?
Vanuit verschillende middens bestaat er kritiek op de invoering van de ‘Turteltaks’. De Raad van State noemde de extra heffing onlangs zelfs nog ongrondwettelijk, omdat er momenteel reeds een federale bijdrage op basis van verbruik bestaat. “Bijgevolg dient het ontwerp grondig te worden herwerkt zodat de heffingsplichtigen niet worden belast in functie van het verbruik”, staat in het adviesrapport.
Minister Turtelboom is echter niet van plan om op dit advies in te gaan. “Als ik het advies van de Raad van State zou volgen, dan zou een kasteelheer even veel moeten betalen als een tweeverdienersgezin in een energiezuinige rijwoning”, klinkt het. Ze is dan ook niet van plan om de taks aan te passen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Bron: deredactie.be 

Join the discussion One Comment

  • Sofie schreef:

    Belgie is en blijft een land van diefstal van de burger zoals de belastingen dit zijn misdaden met voorbedachte raden wat ze plegen

Leave a Reply