Skip to main content

Vandaag genieten we volop van het zonnetje. Schitterend nieuws dus voor de eigenaars van zonnepanelen, zou je zo denken. Niet helemaal… Want als de temperatuur hoog wordt, daalt het rendement van zonnepanelen juist een beetje. iChoosr, een organisator van groepsaankopen voor zonnepanelen, helpt vijf veelvoorkomende misverstanden over zonnepanelen de wereld uit.

Misverstand 1: Tijdens een warme zomerdag wek je meer energie op.

Hoewel het aantal uur zonneschijn op een warme zomerdag hoger is dan anders, behalen installaties met zonnepanelen op dat moment daarom geen records. Zonnepanelen wekken energie op uit licht, niet uit warmte. Te veel warmte zorgt zelfs dat het rendement daalt. “Het is op de frisse maar zonnige en heldere voorjaarsdagen, dat zonnepanelen het beste rendement behalen,” zegt Frédéric Dumalin van iChoosr. “Toch kan je ook vandaag nog heel wat stroom opwekken. Een zonnepaneleninstallatie brengt op een warme zomerdag nog altijd gemiddeld 1,5 keer meer op dan wat de eigenaars op die dag verbruiken.”

Misverstand 2: Zonder subsidies zijn zonnepanelen financieel niet voordelig.

Hoewel de groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties afgeschaft zijn, is het financieel nog altijd zeer voordelig om zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepanelensysteem dat voldoende energie levert voor het volledige verbruik van de eigenaar, verdient zichzelf doorgaans na ongeveer 9 jaar terug.
Alle stroom die daarna wordt opgewekt, is pure winst. Door zonnepanelen aan te kopen via een groepsaankoop, kost de installatie minder en verdienen de panelen zichzelf nog sneller terug.

Misverstand 3: Je moet zonnepanelen regelmatig poetsen voor een hoog rendement.

Een vuil zonnepaneel levert wel degelijk minder energie op. Gelukkig zorgt de regen in ons land regelmatig voor een natuurlijke wasbeurt. Een zonnepanelensysteem vergt dus eigenlijk maar weinig onderhoud. Eén keer per jaar, tijdens de lenteschoonmaak de spons eens over je systeem halen is meestal voldoende. Maar let op: gebruik enkel water, want zeepproducten kunnen je panelen beschadigen. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger.

Misverstand 4: Kwaliteit of rommel? Je weet niet wat je koopt.

Toen de Vlaamse regering nog groenestroomcertificaten gaf voor nieuwe installaties, was de vraag naar zonnepanelen zo groot dat er heel wat zogenaamde goudzoekers de markt betraden. Je liep het risico dat een installateur B-kwaliteit op je dak kwam leggen. Intussen is de zonnepanelenmarkt zo ontwikkeld dat betrouwbare producten kwaliteitscertificaten krijgen die je kan controleren. De tien grootste producenten ter wereld komen uit Azië en hebben supermoderne, volledig geautomatiseerde fabrieken. De kwaliteit is uitstekend.

Misverstand 5: Hoe meer panelen, hoe rendabeler de investering.

Je elektriciteitsmeter draait vooruit als je energie verbruikt en terug als je zonnepanelen energie opwekken. Je behaalt het hoogste financiële rendement wanneer je meter eindigt op nul, want dan moet je niets betalen en heb je geen overschot aan energie. Dit doe je door te kiezen voor het aantal panelen dat in een jaar evenveel energie opbrengt als je zelf ook verbruikt. Want, kies je voor meer panelen dan je nodig hebt om je eigen verbruik te compenseren, dan krijg je niets terugbetaald voor de extra opgewekte energie. Deze extra zonnepanelen zouden dus geen interessante investering zijn, je terugverdientijd wordt langer.
Bron: Het Laatste Nieuws

Leave a Reply