Skip to main content

Eén van de meest voorkomende problemen voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie is een omvormer die uitvalt. Hoe kan men dit fenomeen verklaren en belangrijker nog, wat kan men er tegen doen?
Een uitvallende omvormer is meestal het gevolg van een te hoge spanning aan de uitgang ervan. Bij een te hoge spanning wordt de omvormer uit veiligheidsoverwegingen automatisch afgeschakeld, waardoor uw zonnepanelen geen elektriciteit meer kunnen opwekken. Dit heeft uiteraard negatieve consequenties voor de rentabiliteit van uw installatie.
Omvormer
Vaak kan u het probleem van de uitvallende omvormer zelf oplossen, al dan niet in samenwerking met uw installateur. Best volgt u hiervoor onderstaande ‘checklist’.
Checklist

  • Zijn de uitschakelparameters van de omvormer correct ingesteld? De omvormer dient automatisch te worden afgeschakeld als de spanning 264,5 V bereikt, of als de gemiddelde spanning over 10 minuten meer dan 253 V bedraagt. Het is niet uitgesloten dat uw omvormer werd ingesteld op een striktere waarde en dus sneller wordt uitgeschakeld.
  • Bedraagt de spanningsval maximaal 1% over de binneninstallatie (tussen omvormer en facturatiemeter van de netbeheerder) en nog eens 1% over de aansluitkabel (tussen aansluitpunt en facturatiemeter)? De spanningsval kan verminderd worden door de kabel te verkorten en/of de sectie van de kabel te vergroten.
  • Is uw installatie éénfasig aangesloten?
    • Dan kan het helpen om over te schakelen naar een driefasige aansluiting met een driefasige verdeling van het omvormervermogen, ook al is het vermogen van de installatie niet groter dan 5 kVA (aan te raden). Een andere optie is het aansluiten van de omvormer op een andere fase.
    • Ga na of het totale maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) zeker niet hoger is dan 5 kVa voor een eenfasige omvormer, aangesloten op een eenfasige of op een driefasige aansluiting.
  • Is uw installatie driefasig aangesloten met één of twee omvormers?
    • Vervang deze situatie door een driefasige omvormer, of door drie éénfasige omvormers die elk op een andere fase zijn aangesloten.
    • Ga na of het totale maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) zeker niet hoger is 10 kVa voor een driefasige omvormer, aangesloten op een driefasige aansluiting.

Contactopname netbeheerder
Is het probleem van de uitvallende omvormer na toepassing van bovenstaande checklist nog steeds niet opgelost en voldoet uw installatie aan de door de netbeheerder voorgeschreven technische regels? Dan neemt u best contact op met uw netbeheerder .
Deze kan de spanning op de transformator van de straatcabine eventueel iets lager instellen, waardoor de spanning bij de laatste verbruiker op het net alsnog binnen de tolerantie valt.
Een andere mogelijkheid is dat de netbeheerder kan voorzien in een versterking van het distributienet. Dit uiteraard op voorwaarde dat dit technisch, economisch en sociaal verantwoord is. Deze optie kan als een oplossing op de middellange termijn gezien worden.
Klacht indienen?
Indien uw omvormer op regelmatige basis uitvalt kan u schriftelijk een klacht indienen bij uw netbeheerder. Deze zal een onderzoek instellen. Let wel: indien uit dit onderzoek blijkt dat uw installatie afwijkt van de technische voorschriften van de netbeheerder of het Technisch Reglement Distributie Elektriciteit kunnen de kosten voor de metingen aan u aangerekend worden.

Join the discussion 14 Comments

  • Guy Engelen schreef:

    Als de omvormer uitvalt blijft hij dan uit of start hij automatisch opnieuw na verloop van tijd?

  • Thijs schreef:

    Dan start hij zelf terug op ,soms na 15min ,soms na 2 uur enzelfs bij weinig opbrengsy

  • Wil schreef:

    Ik heb ook zo een probleem gehad.
    Ik heb 3 omvormers elk op een aparte fase. Sinds enkele maanden merkte ik dat omvormer 1 (de zwaarste van de 3) beduidend minder produceerde. Op de omvormer zag ik relmatig “VAC too high” (>250V op fase 1) waardoor hij zich even uitschakelt en na een paar minuten weer inschakelt. Op die manier werden er meerdere uren per dag vespild!
    Het is namelijk mogelijk dat er in de buurt meerdere installaties op dezelfde fase draaien, waardoor je overspanning krijgt.
    Ook stelde ik vast dat het aantal “productie-uren” van die omvormer beduidend lager lag dan de andere 2.
    Met de zonnepanelen uitgeschakeld gaf fase 1 idd een hogere spanning dan fase 2&3. Dus heb ik de zwaardere omvormer verwisseld van fase waarna ongeveer dezelfde spanning op alle fases.
    Sinds de wissel produceren de 3 omvormers weer in verhouding.

  • Jimmy & Bianca schreef:

    Hier begin mei zonnepanelen laten leggen. Omvormer bleef uitvallen. Installateurs zijn teruggekomen. Zou aan de binnenkomende stroom liggen die een te hoge piek heeft. Dan heb ik naar fluvius gebeld maar tot vandaag enkel nog maar een brief ontvangen dat ze het gaan onderzoeken en heel de zomer 3/4de van mijn gemiddeld jaarverbruik op de teller. En dan hoor ik vn mensen dat mijn omvormer mss niet sterk genoeg is. Ik weet niet wat ik moet denken. Het eerste jaar heb ik nul opbrengst van mijn zonnepanelen. Dat is wel al zeker. Ik had het mij anders voorgesteld en hoop dat het ooit opgelost geraakt. Het is nu al 5 maanden zo en aangezien wij er niks van kennen gaat het wsl nog lang duren.

  • Johnny schreef:

    Dag mensen,
    Hebben jullie een oplossing gekregen/gevonden voor jullie probleem?
    Want denk dat ik hetzelfde heb hier.
    Sinds 8 oktober installatie zonnepanelen en omvormer.
    1 week goed gewerkt en daarna problemen begonnen.
    Exact om het uur valt hij uit: ong 40 min werken en 20 min niks.
    En de laatste week nog minder; soms uren aan een stuk niks meer.
    Om grijze haren van te krijgen, of geen.
    Iemand een oplossing.
    Het enige dat ik zie in de meldingen is installatiefout
    en Fase(n) of nulleider niet aangesloten
    Maar alles is correct aangesloten.
    En volgens ik kan zien blijft binnen de grenzen van de spanningen als ik kijk in de schermpjes van netmeting ac spanning.

  • Nollet Hugo-Leyn Roos schreef:

    Hallo,
    Ik heb hetzelfde probleem met de omvormer en heb na contact met fluvius mijn installateur opgebeld en hem het probleem voorgelegd. Na meer dan twee weken en herhaaldelijk telefoneren heeft hij beloofd om eens langs te komen (donderdag of vrijdag). Nog steeds niemand gezien.
    wat nu gedaan?

  • Wij ook, sinds mei zonnepanelen en omvormer van Solar edge. Heeft het sinds de installatie bij elkaar 2 weken gedaan. Inmiddels al de 4e omvormer gehad, iedere x printplaat kapot. Ze kunnen de oorzaak niet vinden en ondertussen mag ik zelf de stroom betalen, waar ik nu juist zonnepanelen voor heb genomen. Solar Edge zelf geeft niet thuis en niet 1x gezien in. Installateur Akerdome laat ook steeds lang op zich wachten met langskomen en oplossingen.
    Het is nu oktober, nu al 6 maanden dus niets aan mijn zonnepanelen gehad. Wordt nu een beetje hopeloos. Iemand ervaring en/of een oplossing ?

  • Andre schreef:

    Overspanning komt omdat de solar regelaar naar de maximale spanning regelt deze tracht door de spanning te verhogen de energie kwijt te raken .
    Dit zal het geval zijn wanneer men ver van de distributie transformator zit van de netbeheerder in combinatie met een lange en of dunne voeding.
    Hieraan is betrekkelijk weinig te doen netbeheerder zou dus de bekabeling moeten verzwaren .
    Wanneer deze aan de voorschriften voldoet gaat dit niet vlug gebeuren .
    Waar de eigenaar zelf invloed op uit kan oefenen om de belasting te sturen dus de belasting, apparaten inschakelen wanneer de spanning oploopt door de solar regelaar .
    Het volgende zou kunnen :
    In de keuken is altijd warmwater nodig gangbaar is 10liter boiler in een aanrecht kastje we zetten er nog
    1 bij en de spanning laten we inschakelen met een spanningsrelai die bv bij 238V inschakelt
    De koudwater gaat de voorgeschakelde boiler in en de warmwater ervan in bestaande boiler naar de koudwater aansluiting. Boilers worden in waterzijdig in serie gezet.
    zolang de netspanning onder de 238V blijft warmt de bestaande boiler het water op , wanneer de netspanning boven de 238V komt wordt de nieuwe bijgeschakeld en al opgewarmd water gaat de bestaande boiler in en hoeft niet of nauwelijks bijgewarmd worden .
    Inplaats van een boiler in het aanrecht kastje er bij te plaatsen kan bv op zolder of waar plek is een boiler worden gehangen en een bestaande voeden .
    Of eea gaat werken kan getest worden door op een zonnige dag een elektrische verwarming aan te sluiten
    en te meten hoever de spanning zakt bij inschakelen .
    De voeding voor extra apparaat bij voorkeur direct zo dicht mogelijk bij de solarregelaar betrekken .
    De truc is eigenlijk om de solarregelaar te belasten wanneer nodig.

  • Andre schreef:

    Oorzaak kan worden opgespoord door de regelaar te onderzoeken en te determineren wat er is stuk gegaan .
    Fabrikant kan er meer uitsluitsel over geven , steeds regelaar vervangen is geen oplossing .
    Mogelijk solar regelaar te krap?
    Op een zonnige dag de netspanning meten .

  • Andre schreef:

    Waarschijnlijk loopt ook hier de netspanning te ver op aan de installateur kan gevraagd worden om deze te meten of in de solarregellaar naar de foutcodes te kijken .

  • Andre schreef:

    Mogelijk een losse draad van de aansluiting , aansluitingen nakijken cq aantrekken .
    anders solar regellaar vervangen
    lijkt dat iets warm wordt
    solar regellaar te krap?

  • Paul schreef:

    Beste,sinds september growatt omvormer en thuis batterij laten plaatsen en onder tussen installateur failliet.
    Omvormer doet gekke dingen bij 248v.
    Als de zon schijnt.
    Batterij blijft laden en geeft bij niks naar mijn verbruik af.Meerder e-mail gestuurd met growatt voor de beveiliging te verhogen voor te kijken of het probleem dan weg is,maar dat is het niet.
    Begin het gevoel te krijgen dat wat je ook veranderd in de parameters dat hij niet reageert erop.
    Fluvius ook al meerdere malen gecontacteerd maar na 9maanden nog niks gedaan.
    Ik weet nu niet meer wat te doen…zeker met de piek tarief wat er aan komt

  • Hamsharrie schreef:

    De ac spanning is te hoog waardoor ie uitschakelt. Dit gebeurd in Nederland bij 600 seconden 253v of meer. Of hij schakelt direct uit bij 264 volt. Die 253 volt is 230 volt plus 10%. Nogmaals, in, nederland. Als je aangeeft dat je in Qatar zit (240v) +10% gaat ie tot 264 volt toestaan. Mag denk ik niet maar het werkt wel

  • Andre schreef:

    Ik schakel mijn zonnepanelen uit bij uitvallen omvormers.. Tussen 11u en 17 u ..Terugdraaiende teller staat nu op min 5500….Voila mij helpen ze niet dan verbrand ik mijn opbrengst . Bellen naar Fluvius is hetzelfde als bellen naar een dove..

Leave a Reply