Skip to main content

Minister van Energie Bart Tommelein stelt voor om de huidige koepels Infrax en Eandis op Vlaams niveau te fusioneren tot één werkmaatschappij. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Tommelein wil ook dat er in de regionale bestuurscomités van de energie-intercommunales geen zitpenningen meer worden betaald. Tegelijk wil hij burgers laten participeren via een gedeeltelijke beursgang.
De stroomfactuur in Vlaanderen is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Dat berekende de CREG, die toezicht houdt op de energiemarkt. Voor een Vlaams gezin kwam er gemiddeld 560 euro bij, maar in Wallonië en Brussel was dat veel minder.
De belangrijkste verklaring voor de dure Vlaamse stroom zijn de distributienettarieven, die in tien jaar tijd 2,5 keer duurder werden. Tommelein (Open VLD) stelt net vandaag voor om de distributienetbeheerders fors af te slanken. Zo wil hij Eandis en Infrax laten samensmelten om de kosten te drukken.
Tommelein heeft het over “een efficiëntiewinst”: “Niet alleen in tijdsbesteding, maar ook in financiële middelen. Je kan kijken wat je best samen doet en wat je niet apart moet doen, om zaken te verbeteren. In het energiebeleid kan je er zo voor zorgen dat ook de energiefactuur omlaag gaat, want de kosten van de distributienetbeheerders maken een belangrijk onderdeel uit van de factuur.”

Burgers laten participeren; zitpenningen afschaffen

  • Momenteel zijn er twee grote maatschappijen voor het beheer van het distributienet, Eandis en Infrax, met daaronder respectievelijk zeven en vier energie-intercommunales. Tommelein zou op Vlaams niveau in plaats van twee nog één grote werkmaatschappij willen overhouden, zoals eerder ook de N-VA al eens lanceerde. Hun opdrachten moeten duidelijk afgelijnd worden, zegt Tommelein.
  • Voorts wil Tommelein naast de gemeenten ook burgers laten participeren door aandelen te kopen, via een gedeeltelijke beursgang. Tommelein heeft het over “ergens tussen de 5 en 20 procent.”
  • Verder zou het bestuurscomité nog maximaal één vertegenwoordiger per gemeente mogen tellen (“best de schepen of het bevoegde diensthoofd voor nutsbedrijven of openbaren werken”). De vergoedingen voor de functies vallen weg.

Tommelein gaat nu met Eandis, Infrax en de Vlaamse regering samenzitten om een en ander te bespreken.

Persbericht netbeheerders

Netbeheerders Infrax en Eandis reageerden inmiddels via een officieel perscommuniqué op de beleidsinitiatieven van minister Tommelein. “Zo laag mogelijke distributienettarieven zijn een prioritaire bezorgdheid van de netbeheerders. We leveren dagelijks inspanningen om de kosten die we zelf onder controle hebben – onze eigen werkingskosten – zo laag mogelijk te houden. Om die evolutie verder door te trekken, streven beide werkmaatschappijen dan ook naar verdere samenwerking”, klinkt het.
“De voorstellen die minister Tommelein vandaag lanceert, passen dus in de visie van Eandis en Infrax. Beide werkmaatschappijen kijken er naar uit om in overleg met de Vlaamse Regering verder te werken aan de toekomst van de sector.”
Lees het volledige persbericht hier.
Bron artikel: VRT De Redactie, 28 maart 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply